Arta de a fi funcţionar

3stars

01 functionariiCând e caniculă şi limonada cu mentă şi multă gheaţă te îmbie să stai sub umbra unei umbrele, cu gândul la vacanţa din Vamă, greu te mai poartă paşii spre teatru. Gradele în plus atenuează nevoia de emoţie, iar moleşeala estivală are prea puţine în comun cu sensurile adânci ale dramelor jucate în săli întunecate. Dar cine spune că teatrul trebuie să fie doar grav şi sobru? Se poate la fel de bine să faci teatru de calitate în aer liber, în Centrul Vechi, la o aruncătură de băţ de terasele aglomerate sau într-o grădină de vară numită sugestiv “La Conu’ Iancu”. Ajuns la cea de-a treia ediţie, Festivalul “Bucureştii lui Caragiale” asigură entertainmentul teatral pe toată perioada verii; peste 30 de spectacole şi mai bine de 100 de reprezentaţii. Parol, mon cher!

Eu am ales să revăd “Funcţionarii” montat de Alexandru Mâzgăreanu la Teatrul Metropolis în urmă cu patru ani. Având amintirea unei seri foarte reuşite la premieră, m-am aşezat pe unul dintre scaunele de plastic din strada Franceză cu multă curiozitate; alt spaţiu, altă convenţie, alt gen de public, schimbări în distribuţie şi, peste toate, timpul care invariabil modifică după bunul plac. Nu am avut nicio supriză să regăsesc aceeaşi energie, acelaşi drag al actorilor de a se juca, aceleaşi motive de a te simţi bine la teatru: o comedie ca la carte, cu situaţii bine speculate şi împinse inteligent către graniţa cu absurdul, mecanisme clare, personaje puternic conturate şi poveşti spuse cu umor inteligent.

02 functionariiŞase miniaturi despre slujbaşi mărunţi se petrec în timp ce un ajutor de contabil aşteaptă răbdător să avanseze în locul şefului său al cărui sfârşit nu e departe. De la primele simptome şi până la deznodământ e timp pentru să facem cunoştinţă cu tot soiul de probleme administrative, ambiţii, vise, dezamăgiri, disperări şi crize personale. Scrierile lui Cehov conţin pe lângă relaţii şi situaţii ofertante şi o doză de tragism reconvertit de regizor către o zonă de paroxism comic. În fond, e trist să auzi cum un om cumsecade e adus la disperare de viaţa la ţară. Dar e atât de amuzant să îl asculţi cum povesteşte calvarul zilnic al navetei în oraş, cu toate comisioanele făcute pentru cei mai nevinovaţi vecini, cu stresul de a merge la teatru, cu chinul de a dansa la serate, cu atacul feroce al insectelor nocturne, cu toată pleiada de griji şi suplicii aduse de traiul rural. Şi cine nu ar pufni în râs când o femeie singură şi lipsită de apărare, tocmai prin determinarea dată de acest dat existenţial, reuşeşte să pună la pământ patru bărbaţi? Iar despre problema diplomaţiei în darea de mită ştim cu toţii cât de ilară poate fi, mai ales atunci când una spunem şi alta facem. Maximul de efect scenic extras din amănunte, gesturi, exagerări controlate în stilul fimului mut şi savoarea actorilor care stăpânesc bine caricaturizarea tipologiilor. Când joci asumat şi serios un personaj aflat la limita dintre penibil şi duioşie, rezultatul este un hohot de râs.

03 functionariiÎntre coordonatele acestui echilibru stabil şi-au creat personajele cei nouă actori; Dan Rădulescu, docilul şi ambiţiosul ajutor de contabil, ponderează precis cuminţenia, bunvoinţa şi a părut cel mai docil funcţionar, în timp ce machiavelismul celui care aşteaptă să dea lovitura de graţie se insinuează numai în spatele vorbelor. Alin State şi Gabriel Costin sunt cel mai spectaculos cuplu comic – monologul despre pofta de mâncare rostit de Gabriel Costin cu atâta voluptate şi plăcere, încât îţi plouă în gură indiferent dacă abia ai mâncat, se împlineşte în reacţiile organice ale lui Alin State. Îţi trec prin faţa ochilor şi purceluşii de lapte şi scrumbia şi ciorba de fasole în pâine şi cepşoara tocată şi aproape că sari din scaun odată cu ei pentru a comanda o porţie de friptură. Gelu Niţu are flerul de a diferenţia prin ton cele trei personaje pe care le interpretează – Nikolski cel hachiţos şi exasperat, Lahmatov cel bahic, uşor grobian şi cu ochi alunecoşi, iar apoi Şeful suferind şi paşnic. Are atât generozitatea de a-şi pune în valoare mai tinerii parteneri, cât şi experienţa de a puncta ca un atacant la fileu prin replicile cheie. Mirela Gorea este Sciukina cea lipsită de apărare, care insistă din deznădeje şi joacă impecabil cartea inocenţei. De la umilinţă şi resemnare e doar un pas până la femeia aprigă şi bine înfiptă pe picioare. Iar Mirela Gorea are atât subtilitatea, cât şi forţa de a face această metamorfoză instantaneu. Marius Gâlea dă un recital al trecerii de la om de bine la nebun şi dozează precis parcursul lui Vanea, iar noi vedem în timp real cum furia stăpânită mocneşte şi creşte până la explozia finală. Sorina Ştefănescu este înduioşător de credulă şi cuminte în rolul domnişoarei care vrea un bilet de tren către Kursk. Se lasă trasă de limbă şi îşi pune viaţa personală pe tavă cu multă candoare şi reacţii prompte. Alexandru Suciu serios şi conţinut joacă natural şi echilibrat; Kuvaldin află de moartea fostei soţii şi balansează comic între jale, negare şi hârtiile pe care le are de rezolvat. Ionuţ Vişan este un diavol simpatic, care povesteşte cum a rămas fără obiectul muncii, odată ce lumea face rele de la sine, fără a mai fi nevoie de ispite. Sfătos şi cumsecade, ca orice drac care se respectă.

Între timp se lasă seara, căldura nu mai toropeşte, iar aplauzele răsună în Centrul Vechi exact ca într-o sală de teatru. Un spectacol care pornea ca o promisiune acum patru ani se împlineşte încă. “Funcţionarii” funcţionează la parametrii optimi şi îi bucură pe spectatorii mai mult sau mai puţini ocazionali. Happy end.

Teatrul Metropolis

„Funcționarii” după A.P. Cehov

Traducerea: Masha Dinescu

Regia şi dramatizarea: Alexandru Mâzgăreanu
Scenografia: Ioana Pashca
Ilustrația muzicală: Alexandru Mâzgăreanu
Sound design: Andrei Constantinescu

Coordonator de proiect: Roxana Ivanciu

Spectacol prezentat în cadrul programului STAGIARII, realizat în parteneriat cu Universitatea Nationala de Arta Teatrala și Cinematografica „I.L. Caragiale”.

Distribuție:
SCIUKINA – Mirela Gorea
NIKOLSKI, LAHMATOV, SEFUL – Gelu Nițu
PISKARIOV, VANEA, ALEXEI – Marius Gâlea
AJUTORUL DE CONTABIL, EGOR – Dan Rădulescu
DOMNUL, GRIG, ALIOSA – Alin State

KUVALDIN, VANEA – Alexandru Suciu
JILIN – Gabriel Costin
DOMNISOARA – Sorina Ștefănescu
DRACUL – Ionuț Vișan

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.