„B-FIT in the Street” te ia de mână și ne aduce împreună

Pornind de la principiul dacă noi nu mergem la teatru, atunci vine teatrul la noi, Centrul Cultural de Proiecte al Municipiului București (ARCUB) transformă vara bucureșteană într-un moment artistic unic. Festivalul B-FIT in the Street se întâmplă deja de 10 ani. Sunt prea mici șansele ca oamenii să nu fi auzit nici acum de el, pentru că, atunci când serile toride capătă sunet și culoare, e clar că teatrul a ieșit în stradă. Și în acel moment ne bucurăm că teatrul reușește, din nou, să ne aducă laolaltă. Nu zeci – câți ar încăpea într-o sală de spectacol –, ci sute de persoane care devin spectatori aproape fără să își dea seama. Ne place ceea ce vedem și rămânem fascinați, uneori fără să știm că e teatru. Iată cum și lucrurile creative ne pot face să zâmbim și ne pot apropia. Fix în București, unde totul e gri, zgomotos și aglomerat; dar unde, o dată pe an, ne oprim din fugă și simțim că e bine și frumos.

Dacă prin țară au loc tot felul de festivaluri de muzică super mediatizate și electrizante, atunci nici Capitala nu se lasă mai prejos. Poate că nu aflăm din reclamele TV sau de pe stâlpi că urmează un festival de teatru în oraș, dar categoric când treci prin centru și te întâlnești cu personaje care mai de care mai neobișnuite și mai bizare (într-un sens pozitiv), realizezi că ceva fain are loc și aici, la tine acasă. Întrebi în stânga și în dreapta, dai un check-in, postezi o fotografie, suni un prieten sau vorbești cu un organizator și tot afli în vreun fel despre ce e vorba. În următoarea seară îți iei gașca, studiezi programul și apoi pornești pe urmele trupelor de artiști venite din întreaga lume cu spectacole dintre cele mai fascinante. Simplu, nu? Și uite cum vacanța ta pare dintr-odată mai palpitantă, low-cost, te super distrezi și, pe deasupra,  chiar la tine în oraș. Tu când te-ai bucurat ultima dată în București? Poate că mesaje precum „Privește cerul” și „Nu te mai preocupa, totul va fi bine” au un rost pe zidurile pe lângă care treci zilnic. Poate că făcând toate astea, ajungi la B-FIT in the Street și realizezi că poate fi și altfel.

În 2017, Festivalul își sărbătorește primii nouă ani de existență cu generozitate. Pe parcursul lunii iulie, în fiecare weekend, de vineri până duminică, pe străzile din București ne putem întâlni, urmări și fotografia cu artiști internaționali din Franța, Columbia, Italia, Germania, Olanda, Austria, Spania și România. Peste 40 de spectacole ne poartă pe tot mapamondul și ne invită la eliberarea imaginației. Fie că vedem mascote, artiști pe catalige, cupluri cu ghivece de flori în loc de cap, oameni-oglindă, performance-uri participative, spectacole de magie și street dance, statui vivante și personaje supradimensionate, totul pare desprins din povești sau filme științifico-fantastice. Doar că aici ei sunt reali, iar efortul interpreților se dublează. Împreună cu publicul strâns în jurul lor, imaginea de ansamblu pare o paradă de culoare, dans și muzică. Și oferă senzația că toți cei prezenți sunt parte din spectacol. Totul se întâmplă pentru ei. Probabil că pentru spectatorii non-consumatori de teatru B-FIT in the Street conține doza potrivită de convingere că arta merită o șansă. Că teatru nu înseamnă doar convenția spațiului, a scenei și a cortinei. Că o astfel de experiență te umanizează și te reconectează cu cel de lângă tine, cu realitatea și cu fantezia. Că e un experiment live în care protagonist ești tu. Adică demonstrează ceea ce știm de mii de ani (sau ceea ce am uitat), că teatrul se face cu și pentru oameni. Și că te simți bine la teatru.

Spectaculos este cuvântul care descrie cel mai bine atmosfera Festivalului B-FIT in the Street. El însumează elemente artistice ca: acrobați care dansează pe calcane luminate de proiecții 2D sau suspendați deasupra orașului, spectacole de lumină, jonglerii cu foc, personaje gigantice luminoase, reprezentații de tango, lumea cabaretului și costume uluitoare. Cu o frenezie atât de benefică, artiștii nu pleacă în concediu, ci ies din clădiri și joacă pe stradă. Acolo unde îi putem vedea cu toții, unde se contopesc cu freamătul orașului și unde reușesc să construiască, în locuri și zile banale, amintiri prețioase. Odată cu acest eveniment, aflăm că arta are puteri miraculoase și că poate înfrumuseța chiar și Bucureștiul. Dar ne face și să uităm că stagiunile sunt închise. Ori ne face să ne fie dor să mergem mult la teatru. Însă, cel mai sigur, ne provoacă să descoperim lucrurile bune din preajma noastră, pe care adesea le ignorăm complet. Și să ieșim. La aer, la lumină, la teatru.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.