Bernard Pivot face teatru

Le journaliste, ecrivain et critique litteraire Bernard Pivot photographie sur un plateau tele pour la promotion de son dernier livre, "Les mots de ma vie", publie chez Albin Michel. Paris, FRANCE - 12/04/2011/Credit:OGRETMEN/SIPA/1104141521

Un scaun, un birou, un pahar cu apă și un intelectual polivalent, cu mult umor și cu o lejeritate de invidiat în fața spectatorilor: e de ajuns pentru a face teatru pentru un public variat.

De la sfârșitul acestei luni și până în iulie celebrul realizator francez Bernard Pivot face spectacol la Théâtre du Rond-Point din Paris. Ineditul proiect, care a avut deja câteva reprezentații se intitulează „Au secours! Les mots m’ont mangé“ și merge pe formula simplă a spectacolului-lectură, anunță presa franceză.

Cu ce vine în fața publicului Bernard Pivot, îndrăgitul creator al emisiunii „Apostrophes“? Cu un personaj simpatic: un scriitor care a câștigat Premiul Goncourt și care și-ar fi dorit să fie primul bebeluș din lume care vorbește. Și, încetul cu încetul, povestește despre capcanele și deliciile limbii, inventează istorii despre cuvinte pe care nu le înțelege și face haz de enigmele limbii, a cărei folosire corectă Bernard Pivot o apără pe căi neconvenționale de decenii întregi. De ce anumite litere nu se pronunță? De ce din cuvântul pieux (pios) ar trebui eliminată litera x? De ce dicționarele pot înfierbânta imaginația? Reverie pornind de la semne grafice și sunete, spectacolul de la teatrul parizian poate atrage un public cât se poate de variat, de la spectatori educați sau intelectuali elitiști la elevi și la consumatori de orice altceva în afară de cărți.

Pe ideea că dicționarele sunt cele mai frumoase agenții de voiaj din lume, simpaticul personaj dezvăluie virtuțile și deliciile acestor cărți antipatice. Nici Petit Robert, nici Littré, nici alte lucrări lexicografice nu sunt ceea ce par. „Frazele se degustă. Textele se savurează. Cuvintele se beau. Cărțile se devorează. Cuvintele se înfulecă… Dar adevărul este cu totul altul: cuvintele sunt cele care ne mănâncă în bucățele, cărțile sunt cele care ne înghit…“ Și de aici, o întreagă lecție haioasă de la personajul devorat el însuși de cuvinte.

Cel mai important jurnalist cultural francez din toate timpurile, realizator al unor emisiuni care se bucură de mare succes în Franța, omul care i-a intervievat pe Aleksandr Soljenițîn, Umberto Eco, Vladimir Nabokov, Eugen Ionescu, Dalai Lama etc., Bernard Pivot se joacă acum pe scenă cu puterile ascunse ale cuvintelor. Își face propriul spectacol, își pune la lucru calitățile actoricești și histrionismul, își așteaptă entuziast spectatorii la un teatru cunoscut. O lecție de gramatică într-o oră de joacă, dar mai ales o lecție de spirit liber înscenată inteligent, abil, într-un peisaj teatral care, departe de a duce lipsă de evenimente, consideră experimentul lui Pivot un eveniment. Ceea ce spune mult.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.