„Căpşunarii” – preţul absenţei părinţilor şi copilăria pierdută

afis_capsunile_final_555_667x667La Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, pe 27 şi 28 septembrie, va avea loc premiera spectacolului „Căpşunile şi Orfanii/Erdbeerwaisen – O călătorie spre o generaţie abandonată”, realizat în parteneriat cu Teatrul de Stat Braunschweig din Germania, un proiect internațional al Teatrului Național „Marin Sorescu”, Teatrul de Stat Braunschweig și werkgruppe2. Spectacolul din data de 27 septembrie va începe la ora 17.00, iar cel din 28, la ora 19.00, la sala „Ion D. Sârbu”.

Titlul „Căpşunile şi Orfanii” (în germană „Erdbeerwaisen”) face referire la o generație de copii

din România, ai căror părinți au părăsit țara pentru a munci în state precum Spania, Italia,

Grecia sau Germania. Părinții sunt numiți „căpșunari”, indiferent că lucrează ca îngrijitori

pentru persoane vârstnice sau fac muncă sezonieră, că sunt muncitori în construcții,

în șantiere navale sau în măcelării. Se estimează că 5.000.000 de români lucrează în

străinătate, inclusiv cei angajați la negru, reprezentând o cincime din forța activă de muncă românească. Atunci când părinții se află în străinătate, copiii lor rămân acasă, în țară. Proiectul „Căpşunile şi Orfanii” dezbate „prețul” absenței părinților: Cum se reorganizează familiile? Cine preia sarcina părinților absenți? Cine poate să-i înlocuiască? Unde se simte cel mai acut lipsa lor? Ce urmări emoționale are acest lucru, pe termen lung, asupra copiilor și asupra întregii familii?

Sub titlul „The Art of Ageing”, opt teatre membre ale Convenței Teatrale Europene (CTE) organizează parteneriate pe termen lung, pentru a aduce în discuție această problemă – un astfel de parteneriat este cel dintre Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova și Teatrul de Stat Braunschweig. La cererea celor două teatre, colectivul artistic al werkgruppe2 a realizat proiectul teatral bilingv Căpşunile şi Orfanii / Erdbeerwaisen. CTE este cea mai importantă rețea de teatre din Europa, care a pus în legătură peste 40 de teatre publice din 25 de țări. Scopul acestei rețele este realizarea schimburilor interculturale și educația culturală, precum și inițierea proiectelor ransnaționale și apărarea intereselor teatrului în dialog cu instituțiile UE

În anul 2013, în lunile septembrie și noiembrie, echipa de artiști de la werkgruppe2 au colaborat cu mai multe ONG-uri și au cunoscut o serie de cazuri sociale din Craiova și județul Dolj. Interviurile realizate le-au dezvăluit viața de zi cu zi a unor familii aflate în situații dificile. Textul dramatic este rezultatul exclusiv al discuțiilor realizate cu copii, bunicii și rudele lor. Rezultatele au fost transpuse într-un scenariu dramatic ce relevă aspecte emoționante ale vieții de zi cu zi, dar și aspecte legate de problematica intrării României în UE și urmările sale. Astfel, s-a dezvăluit o generație de bunici care nu cunoaște condițiile unei vieți sigure odată cu pensionarea, precum și faptul că multe familii trăiesc în situații precare din punct de vedere financiar. Toate interviurile au fost înregistrate sub anonimat, transcrise și transpuse într-un scenariu dramatic. Poveștile persoanelor intervievate sunt interpretate pe scenă de patru actori, doi din trupa permanentă a Teatrului de stat Braunschweig și doi din cea a Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova.

După ambele spectacole, protagoniștii vor purta un dialog cu publicul din sală.

Din distribuție fac parte Gabriela Baciu, Gina Călinoiu, Sven Hönig, Oliver Simon și Kim Efert (muzician).

Regia artistică este semnată de Julia Roesler, documentarea de Julia Roesler, Silke Merzhäuser, Gina Călinoiu, muzica originală Kim Efert, scenografia Adrian Damian, asistent costume Veronika Kaleja, dramaturgia Silke Merzhäuser, Axel Preuß, traducerea Alexandru Sterescu.

Asistent regie Maximilian Hanisch, asistenți stagiari Florian Berghöfer, Merle Kirchberger, Hanna Puder.

 

 

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.