Caravana Maskar la Fabrica de Pensule

foto expozitieÎncepând de pe 6 mai, Caravana Maskar își începe călătoria prin Alexandria, Turnu-Măgurele, Cluj-Napoca și București și își așteaptă publicul din fiecare oraș cu un spectacol de teatru comunitar însoțit de o expozitie itinerantă privind patrimoniul material și imaterial al culturii rrome din sudul României, rezultate în urma unui an de documentare pe teren în județul Teleorman. După Alexandria și Turnu-Măgurele, Caravana Maskar se oprește la Fabrica de Pensule, unde va poposi miercuri, 11 mai, începând cu ora 18.00 în spațiul de la etajul întâi, pentru expoziția itinerantă și spectacolul Maskar.

În limba romani, maskar înseamnă „între” sau „la mijloc”. De peste jumătate de mileniu, culturile română și romani coabitează în Lunca Dunării, fără să se cunoască cu adevărat, fără să-și înțeleagă trecutul pentru a-și construi împreună viitorul. Prin demersul Maskar construim punți de dialog între cele două lumi și culturi pentru o societate (mai) empatică și incluzivă. Principalul instrument de lucru? Arta de intervenție!

Spațiul expozițional Maskar din cadrul Caravanei invită publicul la o reflecție privind meșteșugurile, porturile, legendele și modul de relaționare al culturii rrome cu societatea post-comunistă. Echipa expoziției este formată din Mihaela Cîmpeanu (curator), Ionuț Dulămiță, Ileana Gabriela Szasz și Vlad Dumitrescu (artiști).

Spectacolul de teatru comunitar „Maskar (Între)” aduce în prim-plan transformări ale comunităților de romi, tradiții pierdute, schimbări sociale și politice majore, care au marcat secole de istorie a discriminării. În Maskar (Între), bau-baul istoriei cu care creștem și pe care încercăm să-l adormim ne bântuie imaginarul și ne provoacă reflecția. Echipa spectacolului este formată din Mihaela Michailov (text), Radu Apostol (regie), Arh. Gabi Albu (scenografie), Jak Neumann (muzică), Elena Găgeanu (video), Katia Pascariu și Viorel Cojanu (distribuție).

„Istoria se contractă și se dilată ca o poveste nesfârșită, cu finaluri trecute deschise în prezent. O poveste despre cine-a fost rob rom și cine-a fost stăpân, despre cuvinte-stereotipuri asimilate inerțial și clișee discriminatorii care ne ațipesc conștiința critică, despre transformarea celor slabi în pete de cerneală invizibile ale istoriei, despre oameni deveniți „bun de marfă”, despre violențe și abuzuri repetate împotriva romilor, despre orașe care și-au pierdut identitatea, despre cinematografe și combinate care-au devenit o amintire, despre pierderea oricărui contact cu familiile plecate la muncă în străinătate, despre însingurare și îmbătrânire fără cei dragi aproape”, spune Mihaela Michailov.

„Maskar (Între)” disecă frust și poetic raportarea unei culturi majoritare la o cultură minoritară, felul în care perpetuăm un vocabular discriminator și opresiv fără să-i cunoaștem sensurile, felul în care devenim cititori captivi ai istoriei romilor, pe care îi expediem în formule facile.”

Intrarea este gratuită!

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.