Trei cărţi din colecţia Yorick a Editurii Nemira vor fi lansate luni, 18 noiembrie, la ora 17.00, în foaierul Teatrului de Animaţie Ţăndărică, în cadrul Festivalului Internaţional al Teatrului de
Animaţie „Bucurii pentru copii. Spectacole de colecţie”, care se află în desfăşurare până pe 24 noiembrie. Cele mai noi apariţii dedicate teatrului, de la Editura Nemira, sunt „Cartea Atelierelor. Academia Itinerantă Andrei Șerban”, „Munca actorului cu sine însuşi” de Konstantin Sergheevici Stanislavski şi „Nocturne” de George Banu.
„Cartea Atelierelor“ documentează cele patru ediții ale Academiei Itinerante Andrei Șerban, la care au participat actori, regizori, scenografi, artiști vizuali, critici de teatru și jurnaliști care depun mărturie despre acest fenomen unic în teatrul românesc. Autorul prefeţei este Horia-Roman Patapievici. Volumul coordonat de Monica Andronescu și Cristiana Gavrilă cuprinde mărturii despre Academia Itinerantă semnate de Corina Șuteu, Tatiana Niculescu Bran, George Banu, Alice Georgescu, Nicky Wolcz, Mircea Cantor, Sanda Manu, Ion Caramitru, Cătălin Ștefănescu, Marius Manole, Ana-Ioana Macaria, Andreea Bibiri, Lucian Maxim, Cosmina Stratan, Bogdán Zsolt şi mulţi alţii.
Volumul „Munca actorului cu sine însuşi”, prefațat de cunoscutul regizor Yuri Kordonski, reprezintă un gest necesar de restituire a „Bibliei“ teatrului modern. Publicată în Colecția Yorick a Editurii Nemira, noua ediție vine în întâmpinarea tuturor profesioniștilor și amatorilor din sfera artelor spectacolului şi nu numai, la mai mult de o jumătate de secol de la apariția primei ediții în limba română, şi oferă o nouă traducere semnată de Raluca Rădulescu. „Prezenta traducere se vrea mai cu seamă o platformă de dezbatere, o provocare pentru noi interpretări şi pentru redescoperirea <sistemului>, respectând pe cât posibil, stilul lui Stanislavski, dar transpus într-o limbă română contemporană, pentru o mai bună fluenţă a lecturii şi înţelegerii conceptelor şi exemplelor expuse“, explică traducătoarea.
În
albumul de artă „Nocturne” George Banu descoperă şi comentează nopţile picturii moderne, solitare şi individuale, de la C.D. Friedrich la Van Gogh, de la Paul Klee la Marc Chagall. În același timp, George Banu pune în lumină atracţia marilor regizori pentru experienţa nopţii teatrale a cărei seducţie, de la Kantor şi Wilson, Chéreau şi Măniuţiu, se generalizează azi. Nopţile tablourilor, nopţile scenelor comunică pe fond de căutare şi rătăcire.
Cele trei volume se găsesc în toate librăriile Nemira din ţară, precum şi în toate librăriile partenere.
Vedeţi că în imaginea ce însoţeşte vizual textul s-a fofilat şi o eroare, pe afişul respectiv apărând scris “JOI” 18 noiembrie.