Cât câștigă actorii din teatru în Marea Britanie

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAnul trecut peste 75% din actorii profesioniști din Marea Britanie au câștigat din teatru mai puțin de 5 000 de lire sterline, potrivit unui studiu dat publicității recent.

La cercetarea citată de publicația „The Stage” au participat 1 700 de actori, iar rezultatele arată că în anul 2013 46% dintre aceștia au fost remunerați pentru diferite roluri în spectacole de teatru cu mai puțin de 1 000 de lire sterline, doar 30% dintre ei ajungâng la sume cuprinse între 1 000 și 5 000 de lire sterline. Numai 2% dintre participanții la studiu au ajuns, susțin realizatorii, să câștige 20 000 sau mai mult.

60% dintre actorii chestionați au vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, 45% sunt actori profesioniști de mai puțin de cinci ani, majoritatea își desfășoară activitatea la Londra sau în orașele din partea de sud-est a țării. Majoritatea nu au reușit anul trecut să se implice în proiecte sigure, care să le aducă un venit sigur și constant. Peste 60% dintre persoanele care au participat la studiu au jucat între unu și cinci roluri în anul 2013, pentru unele dintre ele obținând o remunerație la nivelul salariului minim pe economie. Un număr mare (70%) au fost nevoiți, potrivit cercetării, să accepte roluri prost plătite sau chiar să facă voluntariat, iar 14% s-au implicat în mai mult de șase proiecte.

Aproape două treimi dintre actorii chestionați au susținut că veniturile pe care le obțin din spectacole de teatru reprezintă până la un sfert din venitul total anual, cei mai mulți precizând că, pentru a-și completa câștigurile, s-au implicat în alte tipuri de activități, numai 16% declarând că în anul 2016 nu au avut niciun fel de alte angajamente în afata teatrului.

Aproape o jumătate dintre participanții la cercetare au susținut că partea cea mai importantă, cea mai grea și cea mai provocatoare a profesiei este să fie văzuți de regizori, de agenți și de angajatori. Peste jumătate dintre cei intervievați spun, în schimb, că nivelul mic al câștigului sau, în unele cazuri, lipsa plății sunt două aspecte benefice pentru carieră. Iar peste 60% s-au declarat de acord cu ideea că spectacolele de teatru și alte tipuri de activități teatrale au nevoie de publicitate și promovare.

„Rezultatele arată cât se poate de clar ce greu e pentru actorii profesioniști să câștige atât cât este necesar pentru un trai decent în această industrie necruțătoare, mai ales faptul că 75% dintre ei au câștigat sub 5 000 de lire sterline anul trecut”, a conchis Phil Large, președinte al Casting Call Pro, instituție de casting care a realizat studiul citat în „The Stage”, recent dat publicității. Anul trecut Equity, sindicatul actorilor din Marea Britanie, a comandat un sondaj din care a rezultat că jumătate dintre membrii sindicatului acceptaseră în ultimul an să joace în anumite spectacole fără a fi remunerați și, de aseamenea, că jumătate câștigaseră tot sub 5 000 de lire sterline în anul precedent.

„Nu cred că studiul nostru e vreo surpriză pentru actori și nu cred nici că-i descurajează, fiindcă ei sunt mai conștienți ca niciodată de realitățile din industria teatrului. De fapt, mă bucur să constat că 40% dintre cei chestionați au peste 35 de ani, ceea ce arată că noi, Casting Call Pro, le dăm o mână de ajutor să facă o carieră pe termen lung”, a comentat același Phil Large.

La conferința anuală care a avut loc cu puțin timp în urmă, sindicatul Equity a votat în favoarea unei propuneri ce urmărește ca 2015 să devină „The Year of the Fringe” („Anul Fringe-ului”), pentru a stimula producătorii, teatrele și alte instituții de spectacol să stabilească o platformă minimă de plată pentru actori.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.