Cele 27 de măști ale lui HOP

@Andrei Gindac

Zilele astea, între 3 și 6 septembrie, are loc la Vox Maris Costinești unul dintre cele mai faine festivaluri de teatru românești: Gala Tânărului Actor HOP. Și e așa o bucurie fiecare an în care reușești să fii aici, pentru că te încarci de o energie bună și îți reamintești de ce te-ai apucat să lucrezi orice în teatru. Fie că vii pregătit de aventură, fie că îți aduci cu tine gânduri și frământări că te așteaptă tone de task-uri de rezolvat înapoi acasă, atmosfera de aici reușește ca prin magie să te schimbe; te eliberezi de tot și parcă intri într-un fel de comuniune cu toți cei prezenți.

După prima zi de concurs, ne-am ales cu niște concluzii importante: e ultimul an de mandat în calitate de director artistic al domnului Miklós Bács (care la finalul deschiderii ne-a lăsat cu cel mai frumos îndemn posibil: să-i iubim pe tinerii actori și să acceptăm ceea ce ei ne propun), se păstrează proba individuală și proba obligatorie, étude-ul, universul pirandellian este pregătit să fie explorat până în cele mai mici amănunte și, cel mai profund mesaj, faptul că Gala HOP nu e despre mine sau despre noi. Gala HOP e a lor, a tinerilor actori. Aici doar ei contează, aici au voie să îndrăznească, să greșească, să reușească, aici e laboratorul din care vor ieși nu doar cu experiențe incredibile, ci și cu legături puternic închegate.

Provocați să-i dea viață lui HOP și întrebați cine sau ce ar fi el, cei 27 de tineri actori participanți la ediția 2018 a acestui eveniment au dat răspunsuri minunate, sincere, care vorbesc de la sine. Nimeni nu e mai potrivit să explice cum se nasc fiorii și emoțiile artistice decât actorii înșiși. Iată ce înseamnă HOP pentru cei a căror inimă palpită patru seri la rând:

Cătălin Asanache (UBB Cluj-Napoca, promoția 2014): „Noi”.

Alexandru Banciu (UNATC București, promoția 2016): „Un urs panda”.

Norbert Boda (UBB Cluj-Napoca, promoția 2017): „Să nu zici HOP până nu sari gardu’ – HOP, sare gardul! Sau HOP = interjecția/efectul sonor care te propulsează în lumea teatrală”.

Rusalina Bona (UNATC București, promoția 2016): „Un monstru cu suflet”.

Radu Catană (UBB Cluj-Napoca, promoția 2015): „Un domn distins, îmbrăcat în alb, cu pălărie de paie, așteptând în gară un tren cu un singur vagon, doar pentru el.”

Nadina Cristina Cîmpianu (UBB Cluj-Napoca, promoția 2018): „Cuvântul hop vorbește de la sine. HOP este o săritură peste un obstacol”.

Ada Dumitru (UNATC București, promoția 2017): „Nu știu, dar cum aflu vă anunț”.

Tiberiu Enache (UAGE Iași, promoția 2015): „HOP ar fi un fel de Wilson care i-a ținut de urât lui Tom Hanks în filmul Cast Away. Prietenul ăla de care te atașezi și pe care îl pierzi după cinci ani. După care, te apuci să strici: HOP! HOOOP! HOOOOOOOPPPPP!”

Maria Teodora Filip (UNATC București, promoția 2014): „O audiție-sărbătoare de la care nu pleci nervos și frustrat”.

Andrei Han (UBB Cluj-Napoca, promoția 2018): „Un nene mai în vârstă, îmbrăcat cu o geacă de piele și un petic pe un ochi, care se apropie de tine și îți spune să stai liniștit, să nu te impacientezi și să ai încredere în el că nu-ți va face nimic. Într-un final se dovedește nu numai că era bun, dar era fratele de mult pierdut al fratelui său pe care tu nu îl cunoști… încă. Bătrânul moare, dar tu trăiești să îi duci povestea mai departe. După un timp, afli că și alți prieteni de-ai tăi s-au întâlnit cu el în trecut, și au trecut prin exact aceeași poveste, ei ducând, de asemenea, povestea mai departe.

P.S. Nici ei nu i-au întâlnit încă fratele de mult pierdut al bătrânului cu care s-au întâlnit.”

Adrian Loghin (UNATC București, promoția 2014): „Nu degeaba-i zice HOP, e un deal, sau un munte măcinat de timp. Cu cât urci mai mult, cu atât priveliștea e mai clară”.

Alex Macavei (UBB Cluj-Napoca, promoția 2018): „Hop este un luntraș…”

Carla Mihai (UNATC București, promoția 2016): „Hop este un pepene care se rostogolește între mine, nu este suficient, mi-e frică și se sparge la atingerea curajului, unde poți gusta feliile de pepene de iulie care, credeți-mă, sunt foarte dulci!”

Alice Cora Mihalache (UBB Cluj-Napoca, promoția 2016): „Ar fi noul meu amic”.

Claudia Moroșanu (UBB Cluj-Napoca, promoția 2018): „HOP este un prieten din copilărie, care, ajuns la maturitate, îți aduce aminte de credința cu care te jucai de-a… HOP e toate eurile noastre, e o întruchipare compusă din noi (eu de ieri, eu de azi, eu de mâine). Mereu metamorfozabil în ce am eu de acum nevoie”.

Cezara Munteanu (UNATC București, promoția 2016): „Un spiriduș ghiduș, un fel de Puck, dar care face lucruri bune. Îți arată un drum nou, cu obstacole și greutăți, dar cu rezultate frumoase”.

Andrei Nedelea (Depart. de Arte, Fac. de Litere, Univ. din Craiova, promoția 2016): „HOP este ca un ou cu surprize. Unii îl cumpără că poate-poate au noroc de o super jucărie, iar alții pur și simplu se bucură de ciocolată”.

Cătălin Nicolau (UNATC București, promoția 2017): „Progenitura zămislită din dragostea debordantă dintre Lara Croft și Vadim Tudor”.

Vlad Nicolici (UNATC București, promoția 2017): „Hop este o specie rară de pitici de grădină de talie mică, cu rațiune și voință proprie. Ei stau bine ascunși în resortul Vox Maris și urmăresc fiecare câte un candidat. Această specie este recunoscută pentru empatia sa absolută, motiv pentru care va prelua de la candidatul său emoțiile, fricile, curajul, nerăbdările. La finalul săptămânii, candidații care se trezesc cu un șut în fund sunt cei care merită, după părerea lui Hop, să mai treacă o treaptă în evoluția lor”.

Ana Olaș (UNATC București, promoția 2014): „E the Bride din Kill Bill doar că arată ca Yoda, s-a născut la Urlați și luptă cu demonii teatrului românesc”.

Ana-Maria Pop (UBB Cluj-Napoca, promoția 2015): „Un licurici care luminează drumul dintre minte, trup și suflet”.

Alex Mihai Popa (UBB Cluj-Napoca, promoția 2017): „Șansa de a face parte dintr-o generație care se formează împreună”.

Dan Pughineanu (UBB Cluj-Napoca, promoția 2017): „Un cadou împachetat în hârtie roșie”.

Beatrice Rubică (UNATC București, promoția 2014): „O suricată”

Andreea Tănase (UBB Cluj-Napoca, promoția 2014): „Oh! Ah! Vai! Auuu! Mm! Aha! Hahaha! Bau bau!”

Maria Teișanu (UBB Cluj-Napoca, promoția 2017): „Un domn nemuritor, îmbrăcat într-un costum frumos, care nu se uită la tine dacă nu te place, iar dacă îi ești simpatic, te lasă să dansați împreună pe scenă”.

Bogdan Ujeniuc (UBB Cluj-Napoca, promoția 2018): „Cine nu ajunge la Hop zice că e acru. Hop – copacul în care cresc actori”.

HOP că v-am prezentat și actorii participanți. Mai bine zis, s-au prezentat singuri și nici c-ar fi putut mai bine. Acum, să vedem ce le pregătește și HOP lor…

Print

2 Comentarii

  1. Gabriel BILA 11/09/2018
  2. Elena Coman 11/09/2018

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.