După atentatele teroriste care au avut loc săptămâna trecută la Paris, soldate cu moartea mai multor persoane, numeroase instituții de cultură și-au arătat sprijinul pentru publicația „Charlie Hebdo“ și au inițiat acțiuni de susținere.
Presa franceză a relatat nonstop consecințete evenimentelor sângeroase care au zguduit Europa la început de an, prezentând și demersurile punctuale, multe de natură simbolică, menite a susține libertatea de expresie într-un moment extrem de critic. Instituțiile de cultură s-au mobilizat, teatrele, muzeeele și cinematografele anunțând măsuri de susținere pentru revista satirică aflată acum în centrul atenției internaționale.
În urma atentatului survenit miercuri, 7 ianuarie, la redacția publicației, Fleur Pellerin, ministrul Culturii și al Comunicațiilor în Franța, a anunțat că revista va primi o subvenție în valoare de 1 milion de euro pentru a-și continua activitatea. Duminică acțiuni de caritate au avut loc la Casa Radio de la Paris, organizate în parteneriat cu Televiziunea Franceză, la care au participat, în semn de solidaritate, artiști, umoriști și oameni de cultură cunoscuți, din Franța și din străinătate.
Potrivit cotidianului „Le Figaro“, Festivalul Internațional de Bandă Desenată de la Angoulême, care va avea loc în perioada 29 ianuarie – 1 februarie, va înființa un premiu dedicat libertății de exprimare și intenționează să organizeze o expoziție cu lucrările caricaturiștilor de la „Charlie Hebdo“.
Syndeac (Sindicatul Național al Inițiativelor Artistice și Culturale), a informat sursa citată, și-a încurajat membrii să fie prezenți la marșul de duminica trecută și să propună și alte inițiative de susținere. Théâtre de la Ville din Paris a decis să susțină reprezentații cu spectacolele sale în instituțiile școlare pe care copii și adolescenții nu au voie să le părăsească în timpul cursurilor, potrivit planului de securitate Vigipirate. Mai mult, numeroase teatre, printre care Point Éphémère, Nanterre-Amandiers, Théâtre du Sol au cumpărat nu mai puțin de 100.000 de exemplare din următorul număr al publicației, care va apărea pe 14 ianuarie într-un tiraj de 1 milion de exemplare, spre a le oferi spectatorilor. Lor li s-au alăturat, printre altele, cunoscutele Odéon, Chaillot, Théâtre de la Ville, Théâtre 13, Bastille. Laurence de Magalhaes și Stéphane Ricordel, directorii teatrului din Monfort, de la care a pornit acțiunea, au comentat că vorbele frumoase nu sunt de ajuns pentru ca teatrele să-și exprime solidaritatea și au pledat pentru această hotărâre.
Alte instituții de spectacol au anunțat că unele dintre încasările lor vor fi direcționate către „Charlie Hebdo“. Pépinière Théâtre, instituție privată, va oferi, de exemplu, încasările de la reprezentația cu spectacolul „Călătorii cu mătușa mea“ din 16 ianuarie, primul spectacol din acest an.
Acestor acte de solidaritate li se adaugă inițiative anunțate de muzee și centre culturale. La Biblioteca Kandinski de la Centrul Pompidou se va amenaja o expoziție dedicată începuturilor săptămânalului satiric, la Biblioteca Națională a Franței va fi omaginat artistul Georges Wolinski, la Palais de Tokyo se vor întâlni mai mulți creatori și vor oferi lucrări în sprijinul ideii de libertate.
Mai multe cinematografe pariziene au inclus în program proiecții de documentare despre caricatură și caricaturiști, încasările din bilete urmând să ajungă, în unele cazuri, tot la „Charlie Hebdo“. Duminică seara Radu Mihăileanu, producătorul documentarului „Caricaturistes, Fantassins de la démocratie“ de Stéphanie Valloatto, urma să poarte un dialog cu toți cei interesați la Forum des Images din capitala Franței. „Cultura trebuie să fie la avanpost pentru reconstruirea societății, a spus Laurence Herszberg“, directorul instituției.
Filarmonica, unele posturi de radio și formații muzicale au anunțat, și ele, manifestări de sprijin. Radio FG, specializat în muzică electronică, a făcut un appel la cluburi și DJ, rugându-i să doneze pentru „Charlie Hebdo“ sumele încasate weekendul trecut.