Ajunsă la ediţia a XV-a, Gala Tânărului Actor HOP de la Mangalia, unul dintre foarte puţinele evenimente concepute ca un cadru de expunere pentru absolvenţii secţiilor de actorie ale facultăţilor de profil din ţară, îşi va aştepta publicul în perioada 29 august – 1 septembrie. Ca şi la ediţiile precedente, în 2012 spectatorii au ocazia să vadă ce pot face tinerii artişti pe scenă, la ora începutului, la vremea speranţelor şi a aşteptărilor. Concursul în sine este o posibilă rampă de lansare pentru participanţi şi o ocazie pentru managerii de teatru, producători şi coordonatori de proiecte artistice, spre care se îndreaptă speranţele junilor pentru care accesul într-un teatru de stat nu mai este, de ani buni, nici măcar un vis.
După preselecţia pentru concurs, anul acesta s-a constatat o premieră, semnalată şi de presă: numărul record de aspiranţi înscrişi la competiţie. Juriul de la Secţiunea Individual, alcătuit din regizorul Silviu Jicman, actorul Mihai Dinvale şi teatrologul Marius Zarafescu, a avut de ales din 58 de candidaţi, iar juriul care a hotărât participarea la Secţiunea Grup, din care au făcut parte actorii Mihai Mălaimare, George Ivaşcu şi George Mihăiţă, a trebuit să decidă care dintre cele 26 de grupuri înscrise la preselecţie va participa la concurs.
20 de interpreţi faţă cu 12 dramaturgi clasici
Potrivit rezultatelor anunţate de UNITER, la Secţiunea Individual au fost admişi 20 de concurenţi: Elena Anghel, Graţiela Bădescu, Andrei Chiran, Claudia Chiraş, Simona Codreanu, Andrada Corlat, Loredana Cosoveanu, Fulvia Folosea, Bianca Holobuţ, Andreea C. Hristu, Alex Iuraşcu, Adina Lazăr, Mihai Munteniţă, Graţian Prisăcariu, Gabriel Sandu, Iulian Sfîrcea, Emese Simo, Alin Stanciu, Alexandra Tarce şi Adrian Ţofei. Două aspecte sunt demne de semnalat. Anul acesta, juriul a ales mai multe actriţe decât actori după preselecţie. În ceea ce priveşte structura concursului, se observă că organizatorii au diversificat, pentru proba impusă, zona textelor puse la dispoziţia concurenţilor, care au vut de ales dintr-o listă generoasă de clasici: Carlo Goldoni, Carlo Gozzi, Lope deVega, Miguel Cervantes, Pedro Calderon de la Barca, Ben Jonson, Christopher Marlowe, William Shakespeare, Jean Racine, Molière, Friedrich Schiller, J. W. Goethe.
7 spectacole faţă cu (post)modernitatea
Spectacolele selecţionate la Secţiunea Grup reflectă preferinţa pentru dramaturgia modernă şi contemporană, William Shakespeare fiind singurul clasic abordat în cele şapte producţii alese să participe la concurs.
Acestea sunt: Zece, spectacol scris şi regizat de actori, cu Ági Ábrahám, Juli Albert, Krisztina Bíró, Noémi Daróczi, Éva Imre, Csaba Marosán, Bence Molnár, Rita Sigmond, Emese Simó, Zsolt Vatány; Ai uitat să stingi lumina, spectacol de teatru dans, cu Elena Anghel şi Andreea C. Hristu; Buzunarul cu pâine de Matei Vişniec, cu Alexandru Nagy şi Ştefan Pavel; Ce zile frumoase, de S. Beckett, cu Sabrina Iaşchevici şi Ionuţ Vişan; Night on Earth de Jim Jarmusch, cu Alexandru Bogdan, Anca Dinicu, Dana Marineci, Cosmin Pană, Bianca Popescu şi George Rotaru; Noaptea bufonilor, colaj din Shakespeare, cu Simona Arsu, Andreea Gabor, Marius Munteanu, Răzvan Popa şi Ana Şuşca şi Tigrul de Murray Schisgal, cu Dan Clucinschi şi Andreea Tănase.
Juriul final este alcătuit din actorii Virginia Mirea şi Marius Rizea, alături de regizorul Radu Afrim, dramaturgul Radu Macrinici şi coregraful Florin Fieroiu. Aceştia vor hotărî câştigătorii următoarelor premii: Marele Premiu al Galei Tânărului Actor HOP, Premiul „Ştefan Iordache”, Premiul pentru cel mai bun actor, Premiul pentru cea mai bună actriţă, Premiul pentru cea mai bună trupă de actori, Premiul special al juriului Premiul „Sică Alexandrescu”.
De asemenea, în cadrul galei care va avea loc în ultima seară a evenimentului, actriţa Dorina Lazăr va acorda un premiul pentru cea mai bună interpretare a unei tirade de teatru clasic, iar Premiul „Timică” va fi hotărât de Asociaţia Master Class.
Ca şi anul trecut, Premiul Yorick va fi acordat de acordat de Revista Yorick unui actor/ unei actriţe sau unei trupe de teatru pentru „a fi sau a nu fi altfel pe scenă”.