Claudiu Bleonț și Mircea Cornișteanu, în „Păstrează copia și nu uita originalul”

autorii sunt in sala NICOLAU FINAL copy webClaudiu Bleonț și Mircea Cornișteanu vor fi vedetele din spectacolul lectură „Păstrează copia și nu uita originalul”, de Valentin Nicolau, care va avea loc vineri, pe 23 mai,

de la ora 17.00, la sala „Ion D. Sîrbu” a Teatrului Național din Craiova. Dramaturgul va fi prezent la Craiova cu acest prilej și va oferi autografe pe cărțile sale.

Un spectacol lectură este important pentru un dramaturg pentru că „e prima oară când îşi aude personajele altfel decât în mintea sa. Preînchipuirea prinde materialitate. Un proiect pe hârtie ce devine construcţie spaţială…”, spune Valentin Nicolau.

Textul ales de regizorul Mircea Cornișteanu este o „povestire dramatică într-un act” și face parte din volumul cu același titlu, publicat de Editura Nemira. O poveste plină de suspans, cu accente de thriller şi tenebre dostoievskiene, care începe într-un compartiment de tren cu doi oameni şi se încheie în acelaşi compartiment, cu unul singur… Doi bărbați care urcă pentru prima dată într-un tren după 19 ani. Fiecare din motive diferite. De ce destinul îi aduce în același tren? Cine rămâne, cine şi, mai ales, unde dispare sunt întrebări la care dramaturgul în parte răspunde, în parte le lasă deschise.

Autorii sunt în sală este un proiect menit să încurajeze dramaturgia contemporană românească, din dorința de a sensibiliza regizorii aflați în căutare de texte valoroase, precum și de a atrage publicul către creația dramatică autohtonă. Proiectul este destinat prezentării în premieră pe țară a unor texte din dramaturgia originală românească a ultimilor ani.

Intrarea publicului este liberă.

CĂLĂTOR2: Când îl laşi pe Dumnezeu să hotărască pentru tine, viaţa devine un fel de călătorie în doi. Nu

e călăuză mai bună ca El.

CĂLĂTOR1: Hai că nici cu mine nu te-ai plictisit, recunoaşte! Eşti cam bisericos sau mi se pare mie? Te-a cam dilit puşcăria. Aşa-i?

CĂLĂTOR2: Puşcăria e grea că trebuie să te suporţi pe tine ani în şir. Condamnarea e să vezi cu adevărat cine eşti, când eşti singur doar cu tine. Vezi până în hăul sufletului tău. Beznă! În celulă, singur, ani la rând, îţi dai seama că una eşti în ochii lumii, la lumină şi alta în ochii minţii tale. Începi să te obişnuieşti cu întunericul, ca şi cu lumina. Întunericul îţi reflectă bezna pe care-o ascunzi.

CĂLĂTOR1: Şi păreai un tip resemnat… Las’ că-ţi trece. Te reintegrezi tu. E normal să fii marcat. Dai tu din nou de cărniţă cu suflet, de distracţii, de lovele. Mintea ţi se ocupă la loc cu nebunia de a le avea cât mai mult. Redevii om normal, că n-ai încotro.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.