Cu şi despre dramaturgia contemporană la Braşov

La Braşov a început pe 10 noiembrie cea de-a XXIV-a ediţie a Festivalului de Dramaturgie Contemporană, care se va desfăşura până la sfârşitul acestei săptămâni. Dedicat exclusiv dramaturgiei contemporane, evenimentul organizat de Teatrul „Sică Alexandrescu” îşi propune să prezinte cele mai importante spectacole pe astfel de piese, realizate în stagiunea precedentă. Fiind un festival concurs, un juriu alcătuit în acest an din criticul Andreea Dumitru şi actorii Mircea Diaconu şi George Ivaşcu va acorda premii pentru Cea mai bună regie, Cea mai bună scenografie, Cel mai bun actor, Cea mai bună actriţă şi  Marele Premiu, urmând să aleagă din opt producţii care vor fi prezentate până pe data de 18 noiembrie.

Deschis cu un spectacol care nu intră în concurs, „Femeia care şi-a pierdut jartierele”, în regia lui Silviu Purcărete, montare a Teatrului de Comedie din Bucureşti, Festivalul de Dramaturgie Contemporană se va încheia cu un spectacol tot în afara concursului, „Carmina Burana”, realizat de Gigi Căciuleanu la Teatrul Naţional din Târgu Mureş.

Arhiplină a fost Sala Mare a Teatrului din Braşov în prima seară, la spectacolul Teatrului de Comedie, şi la fel a fost şi duminică seara, la cea dintâi montare din concurs, „Cină cu prieteni”, de Donald Margulies, în regia lui Claudiu Goga, de la ArCuB. La intrarea în sală, am stat de vorbă cu câţiva spectatori, care mi-au spus cu câtă plăcere aşteaptă festivalul. „Venim la teatru, obişnuim să venim şi la spectacolele Teatrului din Braşov, dar mai ales când e festivalul, pentru că vin trupe de la Bucureşti. Aseară l-am văzut pe domnul Mălăele şi a fost o bucurie. Comedie adevărată, ce să vă zic… Şi am văzut că o să vină în decembrie şi Marcel Iureş în O scrisoare pierdută. Venim şi atunci, normal.” Într-adevăr, afişele cu „Teatrul de Comedie prezintă pe Marcel Iureş în Caţavencu şi pe George Mihăiţă în Dandanache” sunt vizibile în multe locuri în oraş. Nicio legătură cu Festivalul Dramaturgiei Contemporane…

Discuţiile de la intrarea în sală au continuat. „De ce-aţi ales spectacolul din seara asta?”, întreb un cuplu zâmbitor. „Noi am venit în vacanţă la Braşov câteva zile”, îmi răspunde fata, „şi treceam pe aleea care vine spre teatru, am văzut un afiş cu spectacolul din seara asta şi am zis „de ce nu?”, că şi-aşa la Bucureşti n-avem timp să mergem prea des. Ne-a plăcut titlul, Cină cu prieteni, şi am văzut că joacă Vlad Zamfirescu, iar mie îmi place foarte tare, mai ales de când l-am văzut în serialul În derivă, şi de-abia aştept să văd despre ce e…”

„Doamnă, eu sunt pensionar şi îmi place să vin cu soţia la teatru”, mi-a zis un domn elegant. „Îmi place s-o scot la o plimbare duminica, mai ales dacă e frumos afară, cum a fost azi. Şi acum am venit să vedem spectacolul. Am vrut să mergem şi la cel de aseară, cu Horaţiu Mălăele, dar n-am mai găsit bilet pe un rând mai bun.” Doamna zâmbeşte şi-l aprobă…

Dacă are ca prim scop să umple sala de teatru, festivalul reuşeşte din plin. În ceea ce priveşte evenimentele conexe, găzduieşte şi câteva lansări de carte, precum şi un spectacol lectură, care va avea loc sâmbătă, la ora 11.00. Un alt scop al menifestării de la Braşov, aşa cum îl declară organizatorii, este „aducerea în prim-plan a tot ceea ce înseamnă preocupări, tendinţe, problematici ale lumii contemporane, reflectate prin textul şi spectacolul de teatru”. La finalul celor nouă zile, vor exista, cu siguranţă, şi concluzii. Până atunci, în zilele următoare vor fi prezentate două spectacole ale teatrului gazdă, „Absint” de Magda Fertacz, în regia lui Claudiu Goga (12 noiembrie, ora 19.00), şi „Cel de lângă tine” de David Lindsay-Abaire, în regia lui Vlad Zamfirescu (17 noiembrie, ora 17.00). Apoi, un spectacol al Teatrului de Comedie din Bucureşti, „Spiritul de familie”, de Eric Assous, în regia lui Radu Beligan (13 noiembrie, ora 19.00), o montare a Teatrului Naţional din Bucureşti, „Băiatul din ultima bancă”, de Juan Mayorga, în regia lui Theodor Cristian Popescu (14 noiembrie, ora 19.00), o producţie a Teatrului Odeon din Bucureşti, „Când Isadora dansa” de Martin Sherman, în regia lui Răzvan Mazilu (15 noiembrie, ora 19.00). „A fi sau a nu fi” de Nick Whitby, în regia lui Vlad Massaci, de la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploieşti va fi prezentat pe 16 noiembrie, la ora 19.00, iar spectacolul care va încheia concursul este „Insula” după Gellu Naum, cu şi de Ada Milea, sâmbătă seara, de la ora 20.00.

Festivalul de la Braşov, al cărui director este regizorul Claudiu Goga, a fost iniţiat în 1978 şi este singurul din România dedicat dramaturgiei contemporane.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.