De ce „ficțiuni și măști”?

yorickLibrăriile clasice se împuținează și la noi, ca și în multe alte locuri din lumea largă. În România există orașe fără librării, ceea ce, desigur, știați, ca să nu mai vorbim despre sate, unde cuvântul a dispărut de mult din vocabular. Într-o țară fără suficiente teatre și librării, nevoia de a atrage atenția asupra cărții este tot mai mare, cum sunt și accesul la carte, și piața editorială.

Din 2009, când a apărut, revista Yorick a publicat 300 de numere, aducând în prim-plan sute de creatori și de spectacole și zeci de cărți, axându-se în principal pe cartea de teatru. După șase ani de existență, pentru că se adresează unui public dinamic, conectat la realitățile plurale ale unei societăți agitate, vă propun o rubrică nouă „Ficțiuni și măști” care se va apleca asupra cărților de toate felurile, va lumina laturi necunoscute, care merită semnalate, din literatura de azi și de ieri, va semnala enigme și întrebări din lumea editorială. Statisticile și topurile, atât de frecvente în străinătate și în presa din străinătate, spun și ele ceva despre tipurile noastre de lectură. Și cu ele ne vom întâlni în această nouă rubrică, așa cum vom face cunoștință cu scriitori care ar merita cunoscuți și la noi sau cu figuri care ar trebui redescoperite în mileniul III. Descoperiri se fac mereu și pe ele vom încerca să le urmărim, fie că e vorba despre un manuscris important, pierdut acum secole și redescoperit miraculos, despre o carte ce spune altceva decât știam despre noi, despre o lectură care ne poate arăta, de exemplu, ce nu știm despre Salinger, Kafka, Ionesco sau cine vreți dumneavoastră.

Nu atât recomandări de lectură și recenzii urmărim să facem, cât comentarii despre fenomene generate de carte în lumea noastră, în societatea noastră, în arta noastră, în educația și în economia noastră și, nu în ultimul rând, în teatrul nostru. Nu îndemnuri și verdicte, ci sugestii și posibilități – iată calea pe care va merge noua rubrică, invitând cititorul să facă el înșiși descoperiri. Ficțiune și memorialistică, eseu și literatură de specialitate, carte de răsfoit pe îndelete și carte de citit dintr-o suflare, scrieri de la noi și de la alții se vor întâlni, vor dialoga, vor străbate secole și spații mai mari și mai mici, se vor lăsa privite într-o lumină sau alta. „Ficțiuni și măști”, căci printre ele trăim, cu ele lucrează arta, fie ea literatură, teatru sau muzică, asupra lor ne vom apleca, încercând să înțelegem, citind și recitind, câte ceva din lumea noastră și din alte lumi. „Ficțiuni și măști” ne va pune, atât cât o poate face o rubrică dintr-un publicație online, în fața a nenumărate universuri – povești, scriitori, destine, sensuri, obiecte palpabile, reușite, eșecuri.

Într-un timp în care totul s-a scris și totul s-a gândit, în care literatura și cunoașterea se reinventează, limbajele se amestecă, mesajele asemenea, iar pluralismul naște îngeri și monștri, într-un timp în care cartea a zburat din paginile ziarelor tipărite sau online, atâtea câte mai reușesc să supraviețuiască, un timp în care rămân nesemnalate și trec neobservate cărți, fenomene, proiecte editoriale, studii și cercetări de nișă sau pentru publicul general, rubrica noastră va urmări, metaforic spus, spectacolul ficțiunilor și al măștilor.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.