Deținuții fac teatru la Nottara

Teatrul-NottaraCea de-a VII-a ediție a festivalului de teatru pentru deținuți, „MultiArt”, organizat până acum de sine stătător, de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor, în parteneriat cu Teatrul Nottara, a devenit în acest an o secțiune a Festivalului Internațional de Teatru Fest(in) pe Bulevard şi se va desfăşura în zilele de miercuri, 18 şi joi, 19 noiembrie 2015, începând cu ora 17.00, la Teatrul Nottara, Sala Horia Lovinescu.

Încă de la prima ediţie, proiectul a oferit posibilitatea dezvoltării unor colaborări cu reprezentanţi din lumea teatrului (regizori şi actori), care au lucrat alături de deţinuţi la adaptarea unor texte cunoscute sau la scrierea unor scenarii proprii. Astfel, de la prima ediţie, din anul 2009, şi până în prezent, pe scena Teatrului Nottara au fost susţinute 47 de spectacole, la care au participat 470 de deţinuţi, iar 64 de artişti s-au implicat în regizarea pieselor de teatru, se arată într-un comunicat de presă.

La competiţia din acest an s-au înscris 10 unităţi penitenciare, fiind implicaţi 88 de deţinuţi.

Penitenciarele care vor susţine spectacole de teatru, conform celor stabilite în urma preselecţiei, precum şi planificarea acestora în cele două zile de festival sunt:

Miercuri, 18.11.2015, ora 17:00

Penitenciarul Bacău – Nimic nou despre Shakespeare

Penitenciarul Craiova – Pacea cu zmeii

Penitenciarul Bucureşti Jilava – Cartofi prăjiţi cu orice

Joi, 19.11.2015, ora 17:00

Penitenciarul Bucureşti Rahova – Castingul clovnilor

Penitenciarul Codlea – 12 oameni furioşi

Penitenciarul Bistriţa – De mâine

Juriul festivalului este format din Doina Papp, Maria Sârbu, Ion Parhon.

Dana Cenuşă, iniţiatorul şi animatorul Festivalului de teatru pentru deţinuţi „MultiArt” nu mai este printre noi, dar conceptul şi ideile sale, purtătoare de valenţe educativ-sociale sunt păstrate. De la ea au rămas aceste gânduri: „E foarte simplu să trăieşti previzibil. Cu toţii avem prejudecăţi mai multe decât ne imaginăm, sau suntem dispuşi să acceptăm. Dacă nu-ţi pui problema cu adevărat, nu ştii. Eu aveam prejudecăţi enorme înainte de a intra în acest sistem, nu puteam să asociez teatrul cu deţinuţii. Avem mereu de-a face cu lucruri care nu ne convin. Aşteptăm să le schimbe altcineva. Eu trebuie să conving societatea că aceşti oameni există, că nu sunt pe Lună. Pentru ei, teatrul e o formă de libertate”, se arată în același comunicat de presă.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.