Două ateliere de scriere dramatică în cadrul Festivalului de la Sibiu. Start la înscrieri!

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu deschide selecţia participanţilor pentru două ateliere de scriere dramatică cu autorii Małgorzata Sikorska-Miszczuk şi Esteve Soler, care vor avea loc în perioada 9-15 iunie 2013, la Sibiu. Participarea la ateliere este deschisă tuturor celor interesaţi de scrierea de piese de teatru sau de scenarii pentru film.

Toți cei interesați sunt invitați să trimită până pe data de 30 mai 2013, dată limită, un scurt C.V. cu proiecte anterioare şi un fragment de 8-10 pagini dintr-un text în lucru (piesă de teatru, scenariu de film, proză, poezie) sau un video link la un spectacol de teatru sau film realizat de ei. Participanţii trebuie, de asemenea, să aibă cunoştinţe de limba engleză.

Aplicaţiile se trimit pe adresa de e-mail: ioana.malau@sibfest.ro

Atelierul de scriere dramatică cu Małgorzata Sikorska-Miszczuk, THINK OPPOSITE, se va desfășura între 9-11 iunie 2013, de la 10.00 la 14.30, în Sala de conferinţe a Muzeului de Etnografie Universală „Franz Binder” din Piaţa Mică.

Małgorzata Sikorska-Miszczuk este dramaturg şi scenarist. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe Politice, precum şi Studii de Gen la Universitatea din Varşovia. Este de asemenea absolventă a Programului de Scenaristică a Şcolii Superioare de Film, Televiziune şi Teatru „Leon Schiller” din Łódź. A debutat în 2004 cu piesa Psihoterapie pentru Câini şi Femei la Teatr Rozmaitości din Varşovia. Piesele sale au fost citite şi jucate în numeroase ţări printre care Polonia, Suedia, Germania, Austria sau S.U.A  – Scrinteală, Moartea Omului-Veveriţă, Caterina de Medici, Primarul, Valiza, Om din Polonia în ciocolată, Cehoslovacia dispărută, Bruno Schulz: Mesia, III Furii, Popiełuszko, etc. Piesele sale au fost traduse în peste zece limbi şi puse in scenă de regizori precum Jan Klata, Marcin Liber sau Michał Zadara. A primit numeroase premii şi distincţii precum Marele Premiu şi Premiul Publicului la Concursul Metafore ale Realităţii în 2008, Marele Premiu al Festivalului Dwa Teatry din Sopot în 2009, Premiul Bohemia 2012 (Cehia). În anul 2012, pentru piesa Popiełuszko, i-a fost acordat prestigiosul Premiu pentru Dramaturgie din Gdynia.

 

Atelierul de scriere dramatică susținut de Esteve Soler ÎNVĂŢÂND DE LA NOII CLASICI: PINTER, MAMET, LABUTE, KANE, se va desfășura între 12 și15 iunie între orele 10.00-și 14.30, în același spațiu din Piața Mică.

Timp de patru zile, participanţii vo învăţa metodele diferite şi fascinante a patru autori dramatici care trebuie să aparţină categoriei „noii clasici”. În acelaşi timp, vor încerca să le imite stilul printr-o serie de exerciţii care vor fi prezentate în faţa unui public.

Esteve Soler este autor dramatic, absolvent al Institutul de Teatru din Barcelona şi al Sălii Beckett, unde în prezent predă cursuri de scriere dramatică. Din 2008, trilogia alcătuită din piesele Contra progresului, Contra iubirii şi Contra democraţiei au fost traduse în 9 limbi – engleză, franceză, germană, română, spaniolă, greacă, italiană, daneză şi cehă –, în timp ce aproape 40 de regizori au oferit propria interpretare ale acestor piese în ţări precum Germania, Anglia, Statele Unite ale Americii, Franţa, Elveţia Austria, Grecia, Venezuela sau Chile. A făcut parte din selecţia oficială a festivalelor Theatertreffen şi Literaturfestival, ambele desfăşurate la Berlin, şi a fost de două ori participant al festivalului La Mousson d’Été din Franţa. Alte piese ale lui au avut premiera la teare importante din Catalonia, precum Teatrul Naţional al Cataloniei (Jo sóc un altre!) şi Teatrul Lliure (Davant de l’home). Contra democraţiei a primit în 2012 premiul Serra d’Or pentru cea mai bună piesă a anului.

 

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.