„Emigranții”, în premieră la TVR 2, la aniverarea lui Sławomir Mrożek

silvian-valcu-lari-giorgescu-emigrantiiLuni, 29 iunie, ziua în care se împlinesc 85 de ani de la nașterea dramaturgului Sławomir Mrożek, TVR 2 va difuza în premieră, la ora 20.10, spectacolul„ Emigranții”, în regia TV a lui Andrei Măgălie.

Difuzarea acestui spectacol omagiază și împlinirea a 250 de ani de teatru polonez şi 250 de ani de la înfiinţarea Teatrului Naţional din Varşovia, astfel încât anul 2015 este declarat Anul teatrului public polonez.

Producția, un proiect independent, a fost realizată de tinerii actori Lari Giorgescu și Silvian Vâlcu la Teatrul Arca și a participat la numeroase festivaluri. Scenografia este semnată de Vladimir Turturica.

Textul lui Slawomir Mrożek, scris în 1963, când autorul se refugiază la Paris, este mai actual ca niciodată, în aceste zile în care, pe glob, sunt peste 60 de milioane de migranți, dezrădăcinați de conflicte armate, persecuții religioase sau politice, și de sărăcie lucie. Personajele din „Emigranții” sunt un muncitor și un intelectual polonezi, emigrați la Paris. Unul își dorește să se întoarcă la familia lui, plin de bani, celălalt, refugiat politic, nu are unde să se mai întoarcă. Niciunul nu-l mai suportă pe celălat, dar nu pot pleca pe drumuri separate. Amândoi au secrete, justificări, idealuri și trebuie, împreună, să treacă peste cumpăna dintre ani. Spectacolul „Emigranții” este un cumul al dilemelor existenţiale a doi oameni din clase sociale diferite, obligaţi să împartă aceeaşi camera într-o ţară străină, ţară din care nu mai pot pleca.

Sławomir Mrożek, prozator și dramaturg, s-a născut în 1930, în Polonia. În 1963 emigrează în Franța și mai târziu în Mexic. În piesele sale prezintă situații simple, iar tipologia personajelor pieselor lui se caracterizează prin comic și absurd. Cea mai renumită piesă a sa, „Tango”, este o critică la adresa sistemelor totalitare. Următoarea piesă, ca importanță, este „Emigranții”, care a fost scrisă în perioada în care el însuși a trăit ca emigrant, prelucrând astfel propria-i experiență a marginalizării, punând față în față imaginea refugiatului din motive economice și a celui din motive politice. Mrożek se concentrează asupra psihologiei personajelor sale în contextul mecanismelor istorice și politice contemporane.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.