festCO sparge ghinionul

IMG_0581În Centrul Vechi al Bucureștiului s-a deschis sâmbătă o nouă ediție a festCo – ediția cu numărul 13. Motiv pentru care strada din fața Teatrului de Comedie se va numi pe parcursul festivalului „Strada Superstițiilor” și în acest spațiu până sâmbătă seara vor avea loc spectacole de stradă pentru toți cei care beau o cafea sau o bere în zonă. Pentru fiecare seară, până sâmbătă, între 21.00 și 21.30 regizorul Alexandru Mâzgăreanu a pregătit câte un mic spectacol.

Cu un spectacol s-a și deschis sâmbătă cea de-a 13-a ediție, un show cu farfurii sparte de Dorina Chiriac, Alex Bogdan și Toni Grecu, întru alungarea ghinionului, apoi câteva momente haioase, un nor care s-a scuturat peste Dorina Chiriac, confetti, multă lume cu telefoane inteligente care făceau poze în stânga și în dreapta și un domn cu papagali colorați.

Ediția cu numărul 13 stă sub semnul superstițiilor și până și anunțul de închidere a telefoanelor mobile sună așa: „Vă rugăm să închideți telefoanele mobile, ca să nu aveți… ghinion”.

IMG_0570Timp de nouă zile, de pe 23 până pe 31 mai, la cele trei Săli ale Teatrului de Comedie, precum și în alte teatre din București vor fi prezentate spectacolele selecționate. Gândit pe mai multe secțiuni, festivalul din acest an are în concurs, în secțiunea IN, zece montări, al căror selecționer a fost criticul de teatru Maria Zărnescu.

Un juriu format din Sanda Manu, regizor și președinte, actorii Coca Bloos și Paul Chiribuță, scenografa Nina Brumușilă și criticul de teatru Monica Andronescu va alege câștigătorii, care vor fi prezentați în cadrul Galei Comediei Românești, ce va avea loc duminică seara.

Cele zece spectacole din concurs sunt „(N)aum”, după textele lui Gellu Naum, în regia Marianei Cămărășan, „La vita e bella”, de Radu F. Alexandru, în regia lui Vlad Cristache, „Spargerea”, de Răzvan Petrescu, regia Dragoș Mușoiu, „Viața-i mai frumoasă după ce mori”, text și regie Mihai Măniuțiu, „Flori, fete, filme sau băieți”, de Mimi Brănescu, regia Antonella Cornici, „De vânzare/ For Sale”, text și regie Gianina Cărbunariu, „Dumnezeu se îmbracă de la second-hand”, de Iulian Margu, regia Ion Caramitru, „Mobilă și durere”, de Teodor Mazilu, direcția de scenă Victor Ioan Frunză, „Amalia respiră adânc”, de Alina Nelega, regia Tudor Lucanu și „Castingul dracului”, text și regie Radu Afrim.

IMG_0574Despre selecția acestei ediții criticul Maria Zărnescu a explicat: „Încrezători în superstiţii, oscilanţi continuu între noroc şi ghinion, românii şi-au găsit, de veacuri, strategia supravieţuirii ca neam: hazul de necaz. Poeţii i-au asociat sintagme celebre. Ţara tristă, plină de humor sau râsu’ plânsu’ pot deveni, oricând, puncte de plecare pentru studii socio-politice sau de psihologie a poporului român. <Oglindă a societăţii>, teatrul a speculat acest dat de-a lungul istoriei sale. Dramaturgii şi, mai târziu, regizorii autohtoni n-au încercat neapărat a corecta moravurile, precum în Clasicism, ci au aplicat aceeaşi tactică a hazului de necaz. Care, iată, rămâne valabilă de la jumătatea secolului al XIX-lea până în ziua de azi. Dovadă este şi selecţia FestCo 2015, care adună texte din ultimele… şapte decenii. Într-un program deloc eterogen, ci dovedind – încă o dată – că umorul a rămas singura soluţie în faţa istoriei. Mai ales acum, într-un secol bolnav, în care ceea ce numim <viaţă modernă> se clădeşte pe aparenţe şi absurd. (Comic, cu alte cuvinte.) Niciunul din spectacolele acestor zile de festival nu îşi propune să salveze naţiunea sau Universul. Dar toate au darul de a mai da la o parte răul, cât să ne lase a ne bucura un pic de lumea asta, aşa amestecată şi nerezolvată cum o avem.”

Cât de largi sunt granițele comediei în acest moment al teatrului și al societății o arartă selecția… Mergeți la festCO și vă veți convinge.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.