Focus Republica Moldova la Festivalul Undercloud

sex&perestroika_A3(3)Festivalul Internaţional de Teatru Independent Undercloud se va desfăşura la sfârșitul acestei luni, între 22 şi 31 august, la Muzeul Ţăranului Român, ediția din acest an fiind dedicată Republicii Moldova, reprezentată la Bucureşti de laboratorul teatral Foosbook de la Chişinau. Foosbook, creatori ai unui teatru ce se dorește nonconformit, vine la Bucureşti cu trei spectacole: „Nekrotitanium“, „Sex & Perestroika“ şi „BASH / Piesele zilelor din urmă“.

Monodrama „Nekrotitanium“, o piesă marca „Planeta Moldova“, după un scenariu de Luminiţa Tîcu după romanul cu acelaşi nume de Mitoş Micleuşanu şi Florin Braghiş, în interpretarea luii Alexandru Plesca şi regia Luminiţei Ţîcu, propune o poveste despre violenţa gratuită, macabră, ironizată într-un mod foarte acid. „O combinaţie perfectă între violenţă, sarcasm, prostie, moldovenism, răutate şi alte caracteristici ale mioriticilor”, se arată într-un comuniat de presă.

„BASH / Piesele zilelor din urmă“ de Neil LaBute în regia lui Mihai Fusu este cel de-al doilea spectacol din Focus Republica Moldova, la Undercloud.

„Am avut mai multe opțiuni în alegerea companiei pe care să o invităm, dar în urma documentării am ales Foosbook, pentru regizoarea Luminița Țîcu și pentru actorii Mihai Fusu și Alexandru Pleșca. A contat foarte mult, de asemenea, calitatea textelor pe care sunt realizate spectacolele, texte foarte diverse între ele”, a declarat selecționerul spectacolelor din străinătate, teatrologul Irina Ionescu.

După un scenariu de Mihai Fusu şi Luminita Ţîcu, „Sex & Perestroika“, după romanul cu acelaşi titlu de Constantin Cheianu, în interpretarea lui Mihai Fusu şi regia Luminiţei Ţîcu este un spectacol nerecomandat tinerilor sub 16 ani, care completează programul Republicii Moldova la Undercloud. Iată cuvintele lui Constantin Cheianu: „Şi atunci am văzut pe geam priveliştea pe care nu o puteam avea din biroul meu de la etajul 3. Se vedea în toată deschiderea ei piaţa Marii Adunări Naţionale cu punctul ei central, locul unde se aflase cândva monumentul lui Lenin. Acolo, unde la 12 martie 1989 ne bătuseram cu miliţia pentru a sta câteva minute lângă Vladimir Ilici. Un teatru provocator, aşa cum a fost descris de critici, „în răspăr cu cel cuminte, canonizat, general acceptat”, aşa se anunţă „Sex &Perestroika”, un soi de exhibiţionism erotic la limita absurdului…

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.