Gala Hop se reinventează. În acest an, ajunsă la ediția a XVI-a, Gala se schimbă cu totul. Nu se mai întâmplă la Mangalia, în sala unde a fost în ultimii ani, ci se mută în celebra Vox Maris din Costinești. Concursul își schimbă, și el, în mare coordonatele și se vrea „spectaculos”, show în toată puterea cuvântului.
„În primul rând, anul acesta la Gala HOP ne schimbăm ţinuta. Purtăm SPECTACULOS-ul. Păşim cu dezinvoltură într-o nouă etapă, spre maturitatea evenimentului cu încredere şi mai ales fără inhibiţii alături de regizorul Radu Afrim”, așa sună anunțul organizatorilor. Un fel de „sfârșitul copilăriei” Galei… care devine „adultă” de la 16 ani. O fi bine? O fi rău? Vom descoperi la fața locului, timp de patru zile, între 4 și 7 septembrie…
„Şi ca să întreţinem atmosfera avem invitaţi surpriză. Cine vine la HOP? Actori renumiţi, staruri rock, disco, pop, personaje de desen animat. Ne vom întâlni cu Johnny Depp, Woody Harrelson, Rene Zellweger, Jim Carrey, Liza Minnelli, Amy Winehouse, Margareta Pâslaru, Charlie Chaplin, Tom Hanks, Alan Cumming… şi mulţi alţii. Cei 47 de concurenţii vor sparge barierele rigide/ scorţoase ale teatrului şi vor intra în pielea idolilor lor. Asta doar în trei minute!!!! Trei minute de celebritate. Provocarea lansată de Radu Afrim prin această probă impusă va da de furcă atât concurenţilor de la secţiunea Individual, cât şi celor de la secţiunea Grup. Căci, în spatele celor 3 minute de celebritate, tinerii actori vor trebui să fie propriii lor regizori, scenografi, coregrafi, să creeze o lume şi să regăsească spiritul modelului ales. Vor fi funny, amuzanţi, glamouros!” Ideea sună tentant, dar și puțin trist… „vor sparge barierele rigide și scorțoase ale teatrului” anunță parcă un fel de început de eră „Fahrenheit 451” și rupe în două, în parte pe bună dreptate, în parte greșit, lumea teatrului, acreditând ideea că tot teatrul este scorțos și rigid. Iar aici se deschide o altă discuție care ar putea fi continuată, desigur, în cadrul dezbaterii propuse de Ion Caramitru legată de „faimoasa Gală a Premiilor UNITER, care anul acesta, în mai, a aniversat… 21 de ani” și care se va desfășura tot la Costinești, tot la Vox Maris, tot în cadrul Galei Hop, pe 5 septembrie, la ora 10.00 dimineața. „Dacă aveţi planuri, propuneri şi idei cu privire la Gala Premiilor UNITER, evenimentul care reflectă lumea teatrului românesc”, așa cum spune UNITER, Costineștiul este cel mai bun loc. Dacă e drept sau nedrept să împărțim teatrul în „scorțos și rigid” și cel „altfel” e o problemă la care Gala va oferi, poate, diverse răspunsuri. Dar nu pot să nu lansez o întrebare, la care ne vor răspunde concurenții de la Hop, în numărul viitor. E teatrul „scorțos și rigid”? Și, dacă da, atunci, de ce teatru?!
Cornel Todea, cel care a investit câțiva ani din viață în acest concurs pentru tinerii actori, a murit anul trecut chiar în cea de-a doua zi a Galei. Că în forma aceea în care se desfășura de ani buni erau multe lucruri de îmbunătățit e un adevăr, că avea nevoie de o mică sau o mai mare schimbare, și asta e un adevăr, pe care-l resimțeau mai ales concurenții. Dar, dincolo de formula concursului în sine, este nevoie ca Gala să însemne ceva, să reprezinte un adevărat punct de plecare, să-i crească miza. Să nu rămână doar un premiu câștigat într-o seară la malul mării, după patru zile reci sau calde, după noroc, în care ai încercat să fii „funny, amuzant și glamouros”…
Peste două zile începe Gala. Și peste încă patru zile vom afla dacă formula în care Johnny Depp, Rene Zellweger și Margareta Pâslaru au făcut Gala mai „spectaculoasă” a funcţionat și în ce fel.
Sa-nteleg ca s-a pregatit un fel de karaoke pentru a mai “ridica spiritele” spectatorilor? Barierele rigide/ scorţoase ale teatrului, daca ele exista, trebuie sparte de un regizor care e departe de ceea ce inseamna, de fapt, “funny, amuzant, glamouros”. Nici macar la un concurs de amatori nu am auzit ceva atit de derizoriu. De fapt, cred ca este vorba despre o campanie – daca incadram aici si afisul, tabloul e complet. Jenant PR, oricine ar fi acela. Este, totusi, un concurs al tinerilor profesionisti, nu ar trebui sa aiba aerul unei improvizatii de tip stelele litoralului, chiar daca se desfasoara intr-o locatie cu traditie in divertisment.
Este adevărat că prezentarea lasă o senzaţie de derizoriu şi penibil, dar…să vedem!