Dacă ne luam după numărul de piese de teatru trimise de aspiranții la statutul de dramaturg și de toți scriitorii dornici să-și vadă textele dramatice montate pe scenele de la noi, putem spune că a treia ediție a Concursului Național de Dramaturgie organizat de Revista Yorick și purtând, de anul acesta, numele lui Valentin Nicolau, se bucură de interesul breslei. În intervalul 1 iulie – 31 august s-au primit 89 de piese de teatru – folosim convențional acest termen, chiar dacă s-au înscris în concurs și scenarii pentru spectacole. Dramaturgi destui țara are, nu-i așa?!, trebuie doar să-i cunoaștem, să-i scoatem la lumină, și să atragem atenția regizorilor și a creatorilor de teatru asupra lor. Discuția e veche, durează de câteva decenii, știți bine și la fel de bine știți și nivelul ei, care se blochează la acuze reciproce: regizorii spun că dramaturgia autohtonă de azi e neinteresantă și cel mai adesea adesea ruptă de realitatea scenei, dramaturgii susțin că regizorii nu le montează textele pentru că nu le cunosc…
Adevărul e adesea la mijloc, oricât de banal ar suna constatarea. Avalanșa de texte primite anul acesta, superioare celor înscrise în concurs la edițiile anterioare, a însemnat zile și nopți de lectură pentru juriul curios să descopere sau să redescopere voci ale dramaturgiei de azi. Regizorul Victor Ioan Frunză, actorii George Ivașcu și George Costin, criticul de teatru Monica Andronescu și editorul Dana Ionescu au selectat, nu fără negocieri, zece piese finaliste. Coerența construcției dramatice, caracterul reprezentabil al textului, calitatea scriiturii în general (printre care, evident, ceea ce se cheamă simțul replicii), relevanța propunerii pentru peisajul teatral de azi, existența elementelor novatoare au fost avute în vedere, concursul urmărind să descopere acele texte care au ceva de spus spectatorului din zilele noastre, acele propuneri care ar rezista pe scenă, acele voci care s-ar putea face auzite, grație unei montări profesioniste, într-un teatru clasic sau într-un spațiu neconvențional.
În urma deliberărilor, juriul a ales zece texte finaliste. Iată-le, în ordine alfabetică:
1.„Ai mei joacă cărți“
2.„Bună seara, România. Bună seara, Târgu Mureș“
3.„Cadranul ++“
4.„Criză generală“
5.„O călătorie cu Urmuz“
6.„Paliativ“
7.„Penthesileia tresare“
8.„Perpetuum mobile“
9.„Revoluție la castel“
10.„Sindromul Quijote“.
Trei dintre aceste piese vor câștiga cele trei distincții: Marele Premiu „Valentin Nicolau”, acordat în memoria dramaturgului Valentin Nicolau, în valoare de 1000 de lei; Premiul Yorick, în valoare de 700 de lei, și mențiunea Yorick, în valoare de 300 de lei. Îi așteptăm pe toți cei zece autori să se deconspire (printr-un mail trimis la adresa monica.andronescu@nemira.ro), apelând la motto-ul cu care au înscris piesa în concurs.
Textele câștigătoare vor fi anunțate la prima ediție a Galei Concursului Național de Dramaturgie „Valentin Nicolau”, organizată de Fundația EST-ETICA, finanțat de Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, în parteneriat cu Editura Nemira. Evenimentul va avea loc luni, 28 septembrie, la ora 19.00, la Teatrul Metropolis.
Atunci și acolo marele câștigător își va vedea piesa tipărită într-un volum publicat de Editura Nemira și va asista la un spectacol-lectură în regia lui Mihai Lungeanu. Atunci și acolo, într-un cadru pe care-l dorim începutul unui dialog real între creatorii de teatru și dramaturgii care doresc să se facă cunoscuți, sunt așteptați toți participanții la concurs și toți cei interesați să descopere teatrul de azi așa cum se scrie el înainte de a ajunge, în foarte puține cazuri, pe scenă.
Actorul Adrian Nicolae, nominalizat la categoria Cel Mai Bun Actor la Gala Premiilor UNITER, ediția 2015, va dezvălui numele câștigătorilor și va fi gazda serii, în care participanții vor putea asculta și piese interpretate de invitatul special, cunoscutul jazzman Mircea Tiberian.
Până atunci, membrii juriului vor avea ceva dificultăți în alegerea pieselor câștigătoare, căci, spuneam, calitatea textelor finaliste lasă loc de speranță. Un volum-surpriză, un spectacol-supriză și o prima gală a concursului vă așteaptă.