Gigi Căciuleanu deschide FNT 2016

Astăzi se deschide cea de-a 26-a ediție a Festivalului Național de Teatru, dedicată artistei Miriam Răducanu. Evenimentul de deschidere va avea loc la foaierul Sălii Mari a Teatrului Național București, unde va fi vernisată expoziția „Căciuleanu” (fotografie, grafică, poezie, video). Seara va fi continuată de două spectacole- coupé marca Gigi Căciuleanu, „Un minut de dans sau UF!!!” și „Vivaldi și anotimpurile”, urmate de o discuție. De asemenea, în această primă seară de FNT la Teatrul Bulandra, sala Toma Caragiu, se va juca „Marmură” în regia lui Yuri Kordonsky, iar la sala „Liviu Ciulei”, se va juca spectacolul „Carousel”, în regia lui Andrei Șerban. Iar de la ora 20.00, la Sala Mare a TNB va fi prezentat spectacolul „Fresca” de Angelin Preljocaj.

afis-expo-caciuleanu-fnt-2016Festivalul Național de Teatru continuă, și în această a 26-a ediție, să ofere publicului interesat o suită de manifestări menite să diversifice raportarea la fenomenul teatral printr-o serie de evenimente expoziționale de impact care, făcând apel la memorie, să dezvăluie fațete noi, proaspete, neștiute ale marilor artiști de lânga noi.

Cele cinci expozitii pe care Festivalul le oferă, pe parcursul celor zece zile de desfășurare, iubitorilor de teatru au fost curatoriate de Irina Tapalaga – director de imagine al FNT, care explică:

„Expozițiile Festivalului Național de Teatru continuă să joace și anul acesta cartea provocării spațiale. Sunt cinci expoziții, în cinci spații complet diferite ca stil, plan și logistică.

De obicei spațiul dictează abordarea și lucrul acesta l-am verificat încă o dată, anul acesta, fiind pusă față în față cu cinci incinte de o diversitate absolută: Muzeul Național de Artă al României, două foaiere ale Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București, Teatrul ACT și Galeria Kube Musette, care vor căpăta, pentru zece zile, o trăsătură comună și o menire comună: să aducă un omagiu vizual, plastic, lumii scenei românești.

Spațiul supradimensionat, de marmură albă al foaierului Sălii Mari a Teatrului Național, găzduiește expoziția de fotografie, grafică și video Gigi Căciuleanu, al cărei vernisaj va deschide, oficial, cea de-a 26-a ediție a FNT. Piesa centrală a expoziției este un ecran de mari dimesiuni, flancat de panouri cu fotografii alb-negru. Lucrările și proiecția respiră împreună, la unison, umplând un spațiu aparent greu de domesticit.

De la rece, la cald – de această dată în foaierul Sălii Studio a TNB și având ca suport peretele de cărămidă, roșu englez – va putea fi văzută expoziția Oanei Maria Cajal, Shakespeare ad infinitum. Picto-colajele, cum își denumește artista operele, sunt puse în valoare de jocul grafic al cărămizii.

Kube Musette, o galerie șic de pe Calea Victoriei, aruncă privitorul în altă lume, modernist minimalistă: spațiu cubic, alb, cu perete cortina de sticlă, clar, simplu, linii curate. Galeria este gazda expoziției dedicate actorului Marcel Iureș – Atitudini. Spațiul te obligă la impact vizual. Și chiar impact vizual este – prin fotografie alb-negru, secondată de imagini de foarte mari dimensiuni, de un roșu puternic.

Și tot pe Calea Victoriei, la doar câțiva pași distanță, se află sediul Teatrului Act. Teatrul Act împlineste anul acesta 18 ani. În foaierul său, gandit în stil avangardist de părinții săi spirituali, se află o expoziție de afișe ale celor mai bune spectacole jucate de-a lungul timpului pe scena celui dintâi teatru independent al României.

Muzeul Național de Artă al României completează diversitatea de spații expoziționale ale Festivalului. Cadrul clasic, elegant, găzduiește o instalație a scenografului Dragoș Buhagiar. Aici e o întâlnire a contrastelor. Spațiul riguros cuprinde obiecte gândite și regândite în contextul scenic al mai multor creații regizorale. Transmutații – este numele expozitiei în care obiectele sunt cu mult mai mult decât niște obiecte.

Expoziție realizată în coproducție cu ARCUB-Centrul Cultural al Municipiului București și cu sprijinul excepțional al teatrelor: Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Teatrul German de Stat Timișoara, Teatrul „L.S. Bulandra” București, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași”, explică Irina Tapalaga.

Cele cinci expoziții FNT vor fi deschise marelui public pe întreaga durată a Festivalului Național de Teatru, între 21 și 30 octombrie.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.