Grevă şi schimbări salariale la Comedia Franceză

La jumătatea lunii ianuarie, când la Bucureşti şi în alte oraşe din România oamenii ieşeau în stradă să protesteze împotriva guvernului, a preşedintelui ţări şi a sărăciei din ce în ce mai apăsătoare, şi în capitala Franţei se desfăşura un protest. Câteva sute de angajaţi de la Comedia Franceză, venerabilul teatru înfiinţat de Molière, anunţau că intră în grevă pe o perioadă nelimitată, din cauza salariilor mici şi, mai ales, din pricina nemulţumirii cauzate de distribuirea excedentelor pe care instituţia la înregistrează la sfârşitul anului.
Greva a ţinut însă numai câteva zile, pe 16 ianuarie presa franceză anunţând că protestatarii au hotărât să-şi reia activitatea, după ce sindicatele, în număr de trei, reprezentându-i pe angajaţi au obţinut negocieri cu conducerea, în vederea stabilirii unei noi grile de salarizare pentru personalul tehnic şi administrativ, din care fac parte peste 300 de angajaţi. Totuşi, în cele câteva zile de grevă Comedia Franceză a înregistrat pierderi, pentru că mai multe reprezentaţii au fost anulate. Pe de altă parte, Sala Richelieu, cu o capacitate de 300 de locuri, cel mai important spaţiu de joc al renumitului teatru, este în curs de reamenajare, ceea ce înseamnă încă o diminuare a câştigului. Însă, pentru a minimaliza pierderea, conducerea teatrului a optat pentru construirea unei săli din lemn, Le Théâtre éphémère, în curtea de la Palais Royale, în care să aibă loc reprezentaţii până ce se încheie lucrările de reabilitare la Sala Richelieu.
Revenind la nemulţumirilor greviştilor, care s-au dovedit însă mai înţelegători şi mai deschişi decât alţi protestatari din instituţii franceze similare, trebuie menţionat că aceştia au revendicat în primul rând o grilă de salarizare potrivită începutului de mileniu III, care s-o înlocuiască pe cea după care funcţionează acum şi care datează din… 1680. Cealaltă mare doleanţă a angajaţilor teatrului se referă la distribuirea excedentelor. De sute de ani, ea se făcea astfel: 76,5% le revine societarilor (acţionarilor), adică actorilor cu statut de societar (acţionar), 16,5% se împart între 360 de angajaţi şi actorii cu statut de pensionar, iar 7% din excedente merge într-un fond de rezervă. Trupa artistică propriu-zisă este alcătuită din 37 de actori societari şi 21 de actori pensionari. Însă atât reprezentanţii sindicatelor, cât şi conducerea „Casei lui Molière” au recunoscut că problema nu este suma care ajunge la „vedetele” trupei”, ce se bucură de mare popularitate şi atrag un număr imens de spectatori. Printre cei 37 de societari se regăsesc talente ieşite din comun, care joacă în peste 100 de reprezentanţii pe an şi câştigă mult mai puţin decât le-ar putea aduce implicarea în proiecte cinematografice sau în teatrul comerical.
Potrivit cotidianului britanic „The Independent”, Denis Podalydès, unul dintre cei mai buni artişti de la Comedia Frenceză, cel care l-a jucat pe Nicolas Sarkozy, preşedintele Franţei, într-un film care a ieşit pe piaţă anul trecut („La conquête”, în regia lui Xavier Durringer), a susţinut că teatrul ar fi pierdut, dacă ar rămâne fără atracţia pe care o exercită principalii lui actori asupra publicului. „Oamenii creează impresia falsă că suntem nişte aristocraţi care continuă să trăiască în l’ancien régime. Dar adevărul este cu totul altul”, a comentat Podalydès.
Oricum ar fi, după câteva zile de grevă, cele două părţi au ajuns la un acord: să înceapă negocierile pentru o nouă grilă de salarizare, o solicitare pe care angajaţii au făcut-o încă din anul 2008, după cum a declarat Zouhair Smaoui, reprezentantul Sindicatului Synptac-CGT. Acesta a anunţat că au loc tratative între sindicate, conducerea teatrului şi ministerul de resort în legătură cu prima revendicată de salariaţi. Aceştia cer 1600 de euro, iar managerii teatrului propun o sumă între 200 şi 400 de euro. Zouhair Smaoui a declarat pentru „Le Parisien”, că s-au făcut deja concesii enorme.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.