„Împăratul muștelor” deschide noul an la EXCELSIOR

Teatrul EXCELSIOR prezintă vineri, 12 ianuarie 2018, premiera oficială a spectacolului Împăratul muștelor, o adaptare a celebrului roman scris de William Golding, realizată sub semnătura regizorală a lui Tudor Lucanu.

Adaptarea este semnată de Nigel Williams, iar traducerea îi aparține Ozanei Oancea. Scenografia este creația lui Vladimir Turturica. Petre Ancuța este autorul coloanei sonore. Mișcarea scenică este realizată de Ștefan Lupu.

La mai bine de o jumătate de secol de la data primei sale apariții, Împăratul muștelor devine pe scena Teatrului EXCELSIOR o metaforă a timpului prezent, anunță organizatorii, ce surprinde teme acute ale zilelor noastre, precum bullying-ul, fenomen din ce în ce mai răspândit printre copii, violența, pierderea inocenței sau permanenta controversă civilizație – sălbăticie, care pune față în față ipostaza naturală și pe cea socială a omului.

Ralph, Jack, Piggy, Roger, Simon, Sam, Eric, Henry, Bill și Perceval sunt zece băieți care se trezesc brusc pe o insulă pustie, salvați din calea războiului, dar izolați de restul lumii. Eliberați de normele societății adulte, sunt nevoiți să asculte de o nouă regulă: propriul instinct de supraviețuire. Sub amenințarea unei așa-numite bestii nevăzute care îi pândește din umbră, cei zece băieți vor cădea pradă unui „război psihologic” care îi va dezbina în două tabere care îi au drept lideri pe Ralph, vocea civilizatoare a grupului, și pe Jack, întruchipare a impulsului sălbatic, animat de forța dominației.

Spectacolul Împăratul muștelor ne proiectează în acel spațiu atemporal unde limita dintre joc și realitate devine fragilă, aproape insesizabilă, în miezul insulei ascunse în fiecare dintre noi. În versiunea scenică pe care a creat-o la Teatrul EXCELSIOR, Tudor Lucanu a explorat  impulsurile conflictuale ale naturii umane, într-un spectacol crud și sincer, poetic și misterios asemeni unui drum inițiatic. O poveste alegorică despre abisurile ființei umane și transcenderea limitelor, despre ipostazele răului și nebănuitele sensuri ale ideii de „captivitate”. Pentru Tudor Lucanu, Împăratul muștelor este acea „poveste care îl face pe cititorul sau pe spectatorul ei să își pună anumite întrebări și să discute despre aceste probleme majore pe care le aduce în prim-plan”.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.