Pe 24 şi 25 martie, la Sibiu se va desfăşura cea de-a doua ediţie a maratonului teatral intitulat „25 de ore de teatru non-stop“. Evenimentul se va desfăşura sub sloganul „Respiră. Teatru”. „A fost un vis, un gând nebun al Trimbulinzilor. Ei au vrut să Respire Teatru, de Ziua Mondială a Teatrului. Ei au căutat să creeze lumi, să comunice cu ceilalţi prin emoţia cea vie pe care doar actul teatral o posedă. Festivalul nostru a fost un gând nebun, îndrăzneţ, care acum începe să crească, şi să trăiască”, spune Bogdan Sărătean, coordonatorul proiectului.
„Horaţiu Mălăele, Dan Puric, douăzeci de spectacole şi evenimente care de care mai îndrăzneţe. Nouă secţiuni, şapte locaţii, actori tineri de pe două continente cam asta va însemna a doua ediţie a maratonului teatral. Am crescut şi creştem într-un oraş cu tradiţie culturală, cu tradiţie teatrală. Ne-a inspirat anul 2007, care nu întâmplător este anul înfiinţării trupei de teatru tânăr Trimbulinzii; ne-a inspirat şi ne inspiră enormul şi sublimul Festival Internaţional de Teatru al Sibiului; şi nu în ultimul rând, ne inspiră acest oraş minunat, cu un public atât de valoros şi de receptiv, cu străzile lui, cu cafenelele lui, cu aerul lui. Vrem să dăruim publicului câte ceva din bucuria noastră de a fi. Şi iată că oraşul ne primeşte, ne îmbrăţişează. Mulţumim, Sibiu.”
Festivalul se va deschide cu un spectacol de la Teatrul Bulandra, „Măscăriciul”, după A.P. Cehov, cu Horaţiu Mălăele şi Nicolae Urs, pe data de 24 matie, la ora 19.00 la Teatrul Radu Stanca, iar Dan Puric va prezenta o conferinţă extraordinară intitulată “Un teatru nou. Un teatru al viitorului”, pe 25 martie, la ora 17.00, la Sala Thalia. Evenimentele fac parte din secţiunea „Mari actori români”, în care este inclusă şi prezenţa lui Florin Piersic, marţi, 17 aprilie, în off-ul maratonului teatral, la ora 19.00, la Teatrul Radu Stanca.
Celelalte secţiuni, care completează festivalul sunt: Spectacole independente, Teatru de cafenea, Baroc update – Shakespeare contemporanul nostru, Teatru comunitar, Participare internaţională, Teatru-dans, Eveniment out-door şi In memoriam.
Un eveniment „fermecător”, aşa cum îl descriu organizatorii, testat la ediţia de anul trecut a Maratonului, va fi „înviorarea fizică din Piaţa Mare a Sibiului”: „Participanţii, îmbracaţi în pijamale, au efectuat un set de exerciţii fizice, în Piaţa Mare. Medicul oficial al festivalului, i-a învăţat cum se efctuează un periaj dentar corect, la fântâna arteziană din centrul burgului. Un eveniment out-door fermecător.” Şi tot un eveniment out-door va fi şi înviorarea fizică din Piaţa Mică, dedicată în acest an lui Mircea Ivănescu. „La ora dimineţii, cafenelele Piaţa Mică a Sibiului vor fi împânzite de poezie. Spectatorii vor fi invitaţi, alături de actori, să participe la acest mic-dejun spiritual.” Evenimentul va fi moderat de actorul Florin Coşuleţ, şi, de asemenea, este aşteptat actorul-poet Florin Piersic Jr. Studenţii vor pregăti lucrări semnate de regrtatul poet sibian Mircea Ivănescu.
Potrivit organizatorilor, la maraton va participa şi Cătălin Ştefănescu, realizatorul emisiunii „Garantat 100%”, iar evenimentul va găzdui şi conferinţa susţinută de profesorul Dan Vasiliu, în cadrul secţiunii „Barock Update”.
De asemenea, în 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului, ca o extensie a maratonului, se va juca un spectacol de gală cu cel care a fost votat „cel mai îndrăgit actor român din toate timpurile” Florin Piersic.
Spectacolele se vor juca la Sala Teatrului Naţional „Radu Stanca”, la Sala „Thalia”, Atrium Classic Cafe şi în alte locuri din oraş.
Maratonul teatral este organizat de Asociaţia culturală „BIS”, înfiinţată în primăvara anului 2009, ca o urmare firească a activităţii trupei de teatru tânăr „Trimbulinzii”.
Prima ediţie a maratonului teatral „25 de ore de teatru non-stop” a avut loc în martie 2011 şi a strâns sute de spectatori la toate evenimentele organizate.