Întâlniri în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”

dracula1Întâlnirile JTI au devenit un eveniment în sine pentru lumea culturală din România, așteptat, savurat și comentat pe parcursul întregului an, de la o ediție la alta. Spectacolele de dans prezentate cu această ocazie nu doar au educat, dezvoltat și rafinat gustul publicului ci și pe cel al profesioniștilor din domeniu.  Îmi amintesc că până în anii 2000, când acest eveniment a fost lansat, noi aveam acces la creațiile celor mai importanți coregrafi doar prin intermediul casetelor video sau al singurei emisiuni de dans din România “Lumea Dansului”, realizată de minunata doamnă Silvia Ghiață și difuzată de postul național de televiziune odată pe săptămână, câte o jumătate de oră. Drept urmare, e de înțeles efectul pe care l-au produs asupra noastră, a tuturor, vizionarea la sala mare a Teatrului Național din București ori la Sala Mare a Palatului, spectacolele companiilor: Bejart Ballet Lausanne (2000 și 2007), Tango Pasion (2001), Compania Nacional de Danza (2004), Culberg Ballet (2005), Joaquin Cortes (2006), Alvin Ailey American Dance Theater(2008), Les Ballets de Monte Carlo (2009), Sylvie Guillem și Russell Maliphant (2010), Gigi Căciuleanu și Baletul Național din Chile (2011), Alonzo King Lines Ballet-San Francisco (2012). Emoțiile pe care le-am trăit urmărind reprezentațiile acestor companii, interpretate de dansatori absolut magnifici, au fost puternice în măsura în care, pe unii i-a stimulat, pe alții i-a inhibat, iar altora pur și simplu le-a stârnit entuziasmul. În ceea ce mă privește, după ce am consumat starea de încântare pe care mi-o produseseră, mi-au dat curajul să-mi imaginez dansatorii români interpretând la rândul lor creații ale celor mai importanți coregrafi ai lumii. Lucru pe care de altfel l-am realizat câțiva ani mai târziu cu balerinii Operei Naționale din București, când, devenind Șef al companiei de balet le-am oferit lor și publicului bucureștean creații ale lui George Balanchine și Jiri Kylian, și poate cu puțin interes și responsabilitate din partea conducerii Operei, ar fi avut acces și la creația lui William Forsythe!

dracula2Începând din 2007, Întâlnirile JTI se desfășoară în cadrul prestigiosului Festival Internațional „George Enescu”. “Conceptul Întâlnirilor JTI provine din filozofia companiei mamă, Japan Tobacco, potrivit căreia a face afaceri nu înseamnă nimic altceva decât a avea o serie de Întâlniri cu oamenii, cu natura, cu arta…”, susține doamna Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova şi Bulgaria, inima și creierul acestui eveniment! JTI este partenerul oficial al ultimilor șase ediții ale Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), Festivalul de film “Comedy Cluj” și, începând din 2012, al Concursului și Festivalului Internațional de canto ”Hariclea Darclee”. De altfel, JTI este susţinător şi partener al celor mai importante instituţii şi evenimente culturale în ţările în care este prezent: “Muzeul Luvru” din Paris, “Muzeul Prado” din Madrid, “Muzeul Puşkin” din Moscova, “Royal Academy of Arts” din Londra, Muzeul Operei “La Scala” din Milano, Teatrul “Bolshoi” din Moscova, Teatrul “Mariinsky” din Sankt Petersburg.

Anul acesta, la cea de-a paisprezecea ediție a Întâlnirilor JTI, compania portugheză Vortice Dance Company a prezentat pe scena Operei Naționale București spectacolele: “Dracula” și “Soliloquy-about wonderland”, pentru care Claudia Martins și Rafael Carrico semnează regia artistică și coregrafia; Rafael Carrico: scenografia, videografia și sunetul; Claudia Martins: design-ul costumelor, iar Luis Paz: design-ul luminilor și al efectelor multimedia, materialul muzical fiind un colaj realizat din lucrări aparținând mai multor compozitori sau fragmente din coloana sonoră a filmului “Dracula”, realizat de Francis Ford Coppola în 1992.

soliloquy1Pentru realizarea spectacolului “Dracula” creatorii au apelat la mai multe surse de inspirație în alcătuirea scenariului lor, pornind de la capodopera literară omonimă scrisă de Bram Stoker  în ultima perioadă a Angliei victoriene, și căreia i-au adăugat personaje nou create ori figuri controversate în istorie precum baroana Bathory, povești legendare sau mituri. În timp ce pentru spectacolul “Soliloquy-about wonderland”, acest “discurs pierdut pe undeva …”, din filmul “Marele Dictator”, realizat de Charles Chaplin în 1940, devine tema și pretextul demersului lor creator, de la care pornesc a “țese” în jurul unor situații, recuperate din viața cotidiană. Ambele spectacole cuceresc mai curând prin imaginația regizorală decât prin coregrafie, prin compozitiile de lumini și efecte speciale, la care se adaugă costumele, create într-un stil aproape suprarealist (“Dracula”) sau realizate cu o pedanterie care frizează obsesia pentru detaliu (“Soliloquy-about wonderland”, rochiile de seară-perioada interbelică). Creatorii nu ezită să uzeze de întreg arsenalul pe care noua tehnologie de gestionare a imaginii o pune la dispoziție, creând astfel planuri diferite care preiau, de la unul la altul, metafora artistică pentru a o epura până la esență. Lumina devine astfel interpretul principal al acestor două spectacole, elementul dramatic major care determină desfășurarea acțiunii scenice.

La nivelul interpretării, Claudia Martins nu excelează doar în ceea ce privește bogăția de imagini create în calitate de co-regizoare, ci și ca dansatoare. Mică de statură și cu o expresie a feței nearticulată, atunci când dansează se transformă până într-atât încât căpătă dimensiuni gigantice care umplu scena (“Dracula”), sau fac să vibreze aerul (“Soliloquy-about wonderland”). Corpul ei în mișcare devine magmă incandescentă din care forma capătă relief odată cu spiritul care o însuflețește. Lumina sculptează mișcarea, pentru ca în secunda imediat următoare umbra să adâncească misterul prin care energia trece în starea sa sublimată.

Odată cu finalul acestei ediții a Festivalului Internațional „George Enescu”, iată că s-a mai consumat încă o ediție a Întâlnirilor JTI aici, la București, pentru că în luna noiembrie Chișinăul urmează să ”întâlnească” spectacolul ”D’ale Noastre”, creat de Gigi Căciuleanu, sub auspicile aceluiași eveniment!

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.