Ion Sava: Talentul este ca aburul care iese din apă

ion savaSăptămână de săptămână, Yorick.ro își invită cititorii la o pagină de teatru. Un gând, o poveste, o frântură din gândirea unor mari personalități ale teatrului, de când e lumea și până azi, vă vor însoți săptămânal. Cartea de teatru e o poveste pe care vă invităm s-o descoperiți! Azi, Ion Sava…

„Autorul de astăzi obișnuiește să spună: Cum are cineva dreptul să șteargă sau să adauge cuvinte din opera mea? Și are dreptate autorul. Dar asta o face confundând interpretarea cu diferitele obiceiuri urâte practicate în teatrele noastre și făcând corp comun cu autori proști care, prin însăși valoarea scăzută a operei lor, se expun la operațiuni de reduceri și de adăugire în text. Wagner și toți marii muzicanți au compus muzică genială și, cu toate că interpretarea lor diferă de la executant la executant, nimănui nu i-a venit în cap să șteargă o notă sau să schimbe un accident muzical. Interpretarea, totuși, e atât de variată!

În teatrele noastre se obișnuiește să se spună că actorul poate interpreta orice rol, dacă are talent. Este, așadar, talentul un mijloc teatral de interpretare? Nu vom încerca să dăm o definiție a talentului. Puținele definiții data în această direcție de mari esteți vă sunt probabil cunoscute.

Vom încerca, totuși, pentru o mai ușoară înțelegere, să comparăm talentul cu aburul ce iese din apă când e pusă o oală pe jăratic. Desigur, aburul din oală se irosește și nu servește la nimic decât să aburească pereții și geamurile.

Dar dacă intervine știința, teoretică și tehnică, și pune apa într-un cazan matematic calculat cu rotițe și șuruburi, cazanul se cheamă locomotivă și aburii o mișcă cu mulți kilometri pe oră, trăgând în viteză după ea multe sute de vagoane.

Iată dar că talentul actorului nu e nimic, dacă nu e întrebuințat cu știință. Și e periculoasă această încredere în pur și simplu talent. În mod obișnuit, la noi, talentul dă naștere la succese întâmplătoare, ca loteria la stat, și de cele mai multe ori nu e decât o formulă condamnabilă a lenei.”

(Ion Sava, fragment din „Proiect de organizare a învățământului teatral”, publicat în Caietul program nr. 5, stagiunea 1970-1971, al Teatrului Național I.L. Caragiale)

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.