După patru de la ultima reprezentație cu celebrul său spectacol „Raoul“ (care s-a jucat și la București în 2011, la invitația Ambasadei Franței), cunoscutul artist care sfidează genurile, rămânând fidel melanjului și hibridului, se întoarce în capitala Marii Britanii cu cea mai recentă creație a sa.
„Tabac rouge“ aduce în scenă un labirint de obiecte, forme, linii și unghiuri, un inform emblematic pentru existența contemporană, și-și propune, mărturisește fascinantul James Thierrée într-un interviu acordat ziarului „The Guardian“, să fie opusul a ceea ce a fost cu puțină vreme în urmă exact „Raoul“. Revenind sau, mai bine zis, rămânând la logica de nepătruns a visului, strănepotul lui Eugene O’Neill și nepotul lui Charlie Chaplin, născut și crescut într-o familie de artiști de circ, propune un spectacol care a fascinat deja mii de spectari încă de la primele reprezentații, care au avut loc anul trecut, un spectacol ce stă sub semnul unei imagini pasoliniene: un copil se privește în oglindă și vrea să vadă dacă forma devine corp. Limbajul nonverbal se pune în mișcare, se desface în nuanțe, creează nenumărate imagini, în care mesajul este lăsat în plan secundar. Dans și teatru, circ și acrobație, într-o creație ce se ține departe de orice fel de transparență.
La noul spectacol, cu o distribuție de zece actori, cea mai mare cu care a lucrat până acum James Thierrée, cronicarii au remarcat încă o dată impresionanta forță estetică a hibridului rezultat, în pur duh postmodern, din reciclare – de obicei, de idei, de gesturi, de expresii corporale, de ritmuri muzicale, te orice. Și totuși, în era tehnologiei, când artele spectacolului se reinventează și resemantizează gadgeturile și mecanismele, acest artist francez ce rămâne inclasabil nu-și tehnicizează creațiile scenice: „Spectacolele mele nu vor fi niciodată high-tech pentru simplul motiv că-mi place să-mi fac eu propriul meu decor și propriile mele sisteme. Întotdeauna e ceva foarte primitiv. Pentru recuzită și decor trebuie să acorzi același timp și aceeași pasiune ca pentru pregătirea artistică. E important să faci lucrurile cu mâna ta. Trebuie să le faci cu dragoste și cu grijă. De obicei, folosesc mult mobila veche. De data asta însă, m-am hotărât să am numai obicte tehnice din cele pe care de obicei încerci să le ascunzi într-un spectacol – bare de metal, roți etc.“
Handmade și crescut în spiritul ludic ce definește toate producțiile de La Compagnie du Hanneton, și noul „Tabac rouge“ mixează forme și percepții, optând pentru un eseu vizual care să bucure simțurile și numai după aceea să ajungă la creier. Acesta este traseul pe care și-l dorește James Thierrée, mare iubitor de senzații, de forme stranii născute în oglinzi baroce sau în garajele din suburbiile metropolelor de azi, de povești ce se construiesc în imaginația spectatorilor pornind de la obiectele și formele nedefinite pe care le aduc pe scenă spectacolele lui. Despre cel mai recent, creatorul povestește următoarele: „La început, Tabac Rouge a fost despre creație. Mi-am imaginat un om la repetiție, un om dominat de opera lui. Acesta a fost primul strat. După aceea am introdus un regat – o revoltă. Apoi mi s-a părut interesant dacă regele ar visa să rămână fără putere, câte vreme poporul lui ar vrea ca el să rămână pe tron și să nu distrugă toată orânduirea. Am lucrat pornind de la aceste elemente. Bombardez oamenii cu idei și imagini. Mă implic în tot – lumini, muzică, decor, până și în cel mai mic obiect, în pânza lor. Încerc să construiesc o diagramă a ceea ce se întâmplă. Apoi… Fac exact opusul și vreau să uit tot ce am făcut, vreau să văd ce se întâmplă pur și simplu pe scenă.“
Cât despre poveste și cum o spune spectacolul, James Thierrée susține că merge pe formula „mille-feuille“, care face posibile interpretările multiple și că arta pe care o practică cere nu atât poveste, cât „sentimentul unei povești“. „E ca fumul după foc – asta este povestea“, explică artistul, care a primit deja o mulțime de cronici laudative în presa franceză și se pregătește acum să se reîntâlnească cu publicul londonez. Primele reprezentații cu „Tabac rouge“ din capitala Marii Britanii vor avea loc la Sanders Well între 25 și 29 martie.