„Japonia, imperiul teatrului” de George Banu se lansează la FITS

JaponiaDuminică, 14 iunie, la ora 13, va avea loc în cadrului Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, la Librăria Habitus, lansarea a două volume semnate de reputatul om de teatru George Banu: „Parisul personal. Casa cu daruri” (Nemira, 2015) și „Aproape de scenă” (Curtea veche, 2014). De asemenea, la eveniment se va lansa CD-ul „Teatrul – neîmpliniri solitare, împlinire comună”, realizat de Gavril Pinte.

Acesta din urmă va fi prezent la lansare, împreună cu autorul volumelor.

În urmă cu doi ani, în 2013, George Banu, împreună cu Valentin Nicolau, proiecta un volum despre orașul pe care l-a adoptat și care l-a adoptat în iarna anului 1973, atunci când a hotărât să părăsească România. O carte despre un Paris personal, un Paris care se conturează din amintiri și spații subiective și se reconfigurează oferind o incursiune în existența unuia om a cărui viață este biblioteca vie a ultimelor decenii de teatru al lumii.nUrmează acum un al doilea volum „Casa cu daruri”, plănuit tot împreună cu Valentin Nicolau să facă parte dintr-o trilogie. O trilogie al cărei ultim volum ar trebui să poarte titlul „Personajele mele, schițe de biografii imaginare”.

„Casa cu daruri” este tot o poveste despre Parisul personal al lui George Banu, dar Parisul din apartamentul lui, în care trăiesc toate poveștile pe care le-a strâns într-o viață. Povești din care fac parte oameni și spectacole, dar mai ales întâlniri în diverse părți ale lumii, luate cu sine, în chip de daruri, din orașele prin care a trecut și care, odată aduse în apartamentul de la Paris, au făcut să se oprească timpul în loc de mai multe ori. Fotografiile Mihaelei Marin însoțesc în acest al doilea volum al „Parisului personal” poveștile pe care obiectele le poartă cu sine.

Luni, 15 iunie, la ora 12.00, tot Librăria Habitus va găzdui lansarea unui alt volum scris de George Banu: „Japonia, imperiul teatrului”, apărut în traducerea Danei Ionescu în Colecția Yorick publicată de Editura Nemira. Autorul va fi prezent la eveniment.

Rezultat al unei burse de studii în Japonia și câștigtor al mai multor premii în Franța, volumul se apleacă asupra formelor tradiționale ale teatrului japonez, privite din perspectiva spectatorului occidental și analizate și prin prisma relației cu societatea contemporană. Cartea este prefațată de Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, și cuprinde o prezentare a formelor din teatrul japonez tradițional.

 

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.