La apă

1stars

Despre Carmen Ella Greenhill, autoare piesei Sub apă, intrată în repertoriul Teatrului „Matei Vișniec” din Suceava, aflăm din foaia-program a spectacolului, că ar fi o scriitoare engleză căreia avem onoarea de a-i fi contemporani.

Greenhill, contemporana noastră, deține în portofoliu studii de actorie făcute la Universitatea din Liverpool, însă, din câte se pare, s-ar fi făcut remarcată prin ceea ce a scris pentru scenă. Scrieri care s-ar fi jucat nu doar în Marea Britanie, pe scene ale unor teatre de stat ori ale unor companii independente, ci și în alte țări, precum Statele Unite, Mexic, Spania, chiar și România. Probabil, însă eu nu am știință despre vreun spectacol cu vreo piesă a respectivei doamne montată pe meleaguri mioritice, iar ignoranța mea, pentru care îmi fac mea culpa, nu este compensată nici măcar de site-ul, altminteri cum nu se poate mai folositor, Regizor caut piesă.

Bref. O scriere a lui Carmen Ella Greenhill, scriere intitulată Sub apă, a pătruns în repertoriul Teatrului sucevean, adusă fiind de actorul Sebastian Marina, de la Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe. Care se pare că ar fi făcut și studii superioare de Regie. Oricum, Sebastian Marina nu este la prima încercare în acest domeniu. Cel puțin așa ne înștiințează aceeași foaie-program pe care o vom crede pe cuvânt, în pofida faptul că și în această privință același site Regizor caut piesă se dovedește de o discreție absolută.

Acțiunea piesei Sub apă se petrece în anul 2051, atunci când viața pe pământ se pare că va deveni încă și mai nesigură decât este astăzi. Probabil ca efect al încălzirii globale, tot mai consistente părți ale bătrânei noastre Terre vor fi inundate. Ceea ce va obliga guvernele să pună la punct planuri vizând transferuri de populație. Cum vor interveni și probleme ce țin de ceea ce se cheamă securitatea alimentară (mai concret, Pământul va fi tot mai puțin capabil să ofere surse de hrană), relațiile interumane vor deveni din ce în ce mai complicate. Vor exista conflicte, harță între localnici și cei veniți din altă parte.

Pe fondul acestor probleme, cum nu se poate mai complexe, se consumă tragedia unei familii. Tragedie de factură ibseniană. Jack și Leah au avut un copil care a pierit luat de ape. De vină pare să fi fost Jack care și-a uitat datoria de tată. Ceea ce a avut serioase consecințe asupra sănătății mentale a soției sale. Care se autoamăgește că Isak (acesta este numele băiețelului decedat) trăiește. O relație tot mai complexă îl leagă pe Jack de tânăra Amina, de origine indiană, plecată și ea în pribegie. Mânată de speranța că va avea parte de o viață mai bună. Amina este rechemată de urgență pe planurile indiene natale (și acolo a avut loc, pesemne, o tragedie naturală în care Aminei i-a pierit mama). Dorind ca, înainte de plecare, să își ia rămas bun de la Jack, Amina se aduce acasă la acesta, acolo dă de Leah care îi mărturisește că ei îi revine culpa morții lui Isak. Fapt pe care Jack îl aude, de unde și tragedia finală.

Avem de-a face cu o piesă de genul trei în unu pe care regia, nu tocmai inspirată și defel profesionistă a lui Sebastian Marina, o amplifică încă și mai tare. În intimitatea ei se adună, fără însă a dobândi coerență și omogeneitate, genul SF, cu mișcări robotice ale personajului colectiv, evocarea lumii indiene (probabil că regizorul improvizat, și el rămâne astfel chiar dacă are sau nu are o diplomă în domeniu, se gândește să monteze, Doamne ferește!, și o adaptare obligatoriu proprie după Maitreyi), dar și ceea ce aproximez a fi un simulacru de distanțare brechtiană (cântecul cu pretins spirit de glumă pe care trebuie să îl performeze Cosmin Panaite și Clara Popadiuc).

Convingerea mea fermă este că ceața regizorală a avut efecte defel benefice asupra actorilor Răzvan Bănuț, Delu Lucaci, Diana Lazăr, Cosmin Panaite, Clara Popadiuc, Horia Butnaru, Bogdan Amurăriței, Sergiu Moraru, Teona Stavarachi, care pur și simplu nu știu, și nu din vina lor, ce joacă.  

Teatrul „Matei Vișniec” din Suceava

SUB APĂ de Carmen Ella Greenhill

Regia: Sebastian Marina

Scenografia: Raluca Alexandrescu

Coregrafia: Andreea Belu

Concept video: Andrei Cozlac

Cu: Răzvan Bănuț (Jack),Delu Lucaci (Leah), Diana Lazăr (Amina), Cosmin Panaite (Vânzătorul, Un tip), și Clara Popadiuc, Horia Butnaru, Bogdan Amurăriței, Sergiu Moraru, Teoana Stavarachi

Data reprezentației: 7 ianuarie 2018

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.