„La Bulivar, birjar!” La Fest(in) pe Bulevard!

festin pe bulevardAlina-Elena Vasiliu

Și-a fost Fest(in)… În toată regula! Pe Bulevard și pe scenă, cu dramă și comedie, cu electorale și crize. La Nottara a avut loc, între 11 și 18 octombrie, o adevărată desfășurare de forțe… teatrale pentru publicul profesionist, amator, curios sau ocazional. În opt zile de festival, și-au dat întâlnire oameni importanți ai teatrului, cu pasiunea și curiozitatea la purtător și însoțiți de ochiul critic, ca să aprecieze spectacolele puse în scenă.

Au fost montări pentru toate gusturile, ca-ntr-un festin adevărat. Mai mult decât anul trecut, la prima ediție a festivalului, teatrul a armonizat cu muzica, iar rezultatul a fost, de fiecare dată, un succes. Apogeul a fost atins în Hai Iu Iu NU Hi You You, un spectacol muzical în regia lui Radu Afrim și dedicat Mariei Tănase, adus, astfel, într-o contemporaneitate transformatoare, în care nimic nu scapă adaptărilor moderne. O bună-dispoziție antrenantă au adus pe scenă și actorii din Don Quijote, prin jocul actoricesc, dar și prin muzica fascinantă a Adei Milea, care a pus un strop de culoare textului lui Miguel de Cervantes și a dat naștere unui spectacol spumos.

Au fost aduse, în fața publicului, prejudecățile fără perdea, în VICTOR’ia (opus1), un spectacol invitat al companiei franceze Les Petits Bâtons, iar Tartuffe sau Impostorul, în direcția de scenă a lui Victor Ioan Frunză, a pus degetul pe rana ipocriziei și a trădării. De râs, s-a râs mult la Miss Daisy și șoferul ei, un spectacol al Teatrului Evreiesc de Stat, la care sala a fost plină. Rolul principal a fost al Maiei! Al Maiei Morgenstern! Umorul de bun-simț, destinat oamenilor cu ceva cunoștințe la ei, a făcut din această producție un spectacol de la care publicul a ieșit de-a dreptul bine dispus.

Pe Noul locatar îl cunoscusem încă din luna iulie, în avanpremiera de la Nottara. Cu bucurie l-am reîntâlnit acum, pe el – personajul, dar și pe el – actorul Francisco Alfonsín, din nou cu forțe proaspete, din nou formidabil pe scenă. Juriul a tradus aceasta și prin premiul cel mare al festivalului, pentru cel mai bun spectacol, pe care producția Teatrului Nottara, în regia lui Gábor Tompa, și l-a adjudecat. Și pe bună dreptate, luând în considerare gama largă de stări și impresii prin care au fost purtați spectatorii, dar și ideile pe care fiecare și le-a păstrat în minte, ca temă de reflecție.

Trecând prin fața Teatrului Nottara, în săptămâna marelui festin cultural, simțeam de fiecare dată că răzbate un aer sărbătoresc dinăuntru, ca un ajun de Crăciun sau chiar ca o zi de Crăciun, când se fac marile reuniuni de familie și de prieteni. Așa un freamăt fericit în așteptarea musafirilor din fiecare seară, așa o emoție încântătoare plutind de la intrare, până în sălile de spectacol și apoi până în cafeneaua cu chef de vorbă…

M-am bucurat să văd mulți tineri la teatru și mulți oameni cufundați în ziarul festivalului, curioși să afle ce spectacole se mai joacă, ce mai spun actorii, ce e nou după cortine. Și mi-a plăcut să constat singură că mersul la teatru nu e desuet pentru tinerime. E chiar un prilej de confirmare pentru sine că poți găsi energie și pentru un alt fel de divertisment.

Lăsați românii să vină la teatru! Și lumea va fi mai frumoasă!

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.