Liceenii ies la rampă

AFIS-MICPrimele zile ale săptămânii stau sub semnul începutului la Teatrul Bulandra din București, care a făcut o tradiție din găzduirea unui festival ce, încet, încet, prinde condur și-și configurează rolul într-un București care nu excelează în manifestări artistice de calitate dedicate adolescenților. În perioada 13-15 mai, la Sala Toma Caragiu sunt așteptați toți cei care, păstrând un strop de copilărie, se mai pot bucura de faptele artistice ale unor copii care știu deja ce înseamnă teatrul.

Ajuns la a șasea ediție, Festivalul Național de Arte pentru Liceeni Florian Pittiș, organizat de Consiliul Elevilor Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti şi Trupa de teatru AS, propune trei seri de muzică și teatru. Liceenii se vor întrece într-o  competiție artistică ai cărei concurenți au fost desemnați în urma unei preselecții la care s-au înscris 30 de trupe din liceele din țară.

Secțiunea Muzică, se va desfășura luni seara, de la ora 19.40, iar publicul, pentru care intrarea este liberă, îi va putea asculta în concurs pe interpreții Ioana Gherghină și Marian Văduva de la Colegiul Naţional „Ion Creangă”, Bucureşti, precum și următoareale formații: Trupa „UPSIDE DOWN” – Colegiul Naţional „Gheorghe Șincai”, București; ALEX şi PAULA, Timişoara; Trupa „ALMA”  – Colegiul Naţional „Gheorghe Șincai” , Bucureşti; Trupa „ELE” – Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”, Bucureşti, Trupa „KISETSU GO” – Colegiul Naţional „Ion Creangă”, Bucureşti; Trupa „WILD SPIRITS” – Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”, Bucureşti; Grupul „FLOARE DE COLŢ” – Colegiul Tehnic „Latcu Vodă”, Siret; Grupul „MELORITM” – Palatul Copiilor, Bucureşti; Trupa „FIVE O’CLOCK” – Colegiul Naţional „Spiru Haret”, Bucureşti.

Și la secțiunea dedicată teatrului, al cărei concurs se va desfășura marți, de la ora 19.00, predomină net grupurile din capitală. De fapt, în competiție au intrat 4 trupe de teatru din București și una din Botoșani. Spectatorii și juriul vor avea de ales cel mai bun spectacol dintre următoarele propuneri: Trupa „LU’CARAGIALE” –  Colegiul Naţional „Ion Luca Caragiale”, Bucureşti, spectacolul „Nodul Gordian”, după Ion Valjan; trupa „DRAMA CLUB” – Colegiul Naţional „A.T. Laurian”, Botoşani, spectacolul „Sssst!”, după „Îmblânzirea scorpiei” de William Shakespeare; trupa „CATHARSIS” –  Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”, Bucureşti, spectacolul „Nunta”, după A.P. Cehov; trupa „ATELIERUL DE TEATRU” –  Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Botoşani, spectacolul „Deşteptarea primăverii”, după Frank Wedekind; YORICK, Colegiul Naţional „Iulia Hasdeu” & Școala Centrală, București, spectacolul „Petrecerea”, de Gabriel Pintilei.

Juriul concursului este format din Virgil Ianţu, Nicu Alifantis, Anca Sigartău şi Gelu Colceag. Preşedintele juriului este prof. Victor Ioan Nicolae – director al Colegiului National “Gheorghe Lazăr”, iar Preşedintele de onoare este Anda Pittiş. Trupa câştigătoare a Marelui Trofeu la secţiunea teatru îşi va juca spectacolul pe scena Teatrului Excelsior din Bucureşti, reprezentaţia urmând să aibă loc vineri, 24 mai, de la ora 19.00.

Miercuri, pe 15 mai, la ora 12.00, în Amfiteatrul Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr”, actrița Oana Pellea, care a sprijinit de-a lungul anilor mai multe inițiative de acest gen, inclusiv, de curând, deschiderea unui nou teatru, va participa la o întâlnire extraordinară cu participanții. Iar de la ora 19.00 se vor desfășura gala şi festivitatea de premiere, în cadrul căreia Mircea Vintilă, Zoia Alecu si Jonathan David vor susţine un recital în memoria lui Florian Pittiş, nume sinonim cu pasiunea pentru muzică și teatru.

Nu refuzați oferta și, într-o perioadă în care iubitorii de teatru au destule de făcut, pentru că tocmai au fost lansate le apă mai multe spectacole, poate vă faceți timp să mergeți să vedeți că mai există liceeni care-și petrec după-amiezile jucând teatru și cântând, liceeni care pot face pentru zâmbetul privitorului infinit mai mult decât trupele de actori care invadează micul ecran în programe de comedie grosolană. Veți vedea că Shakespeare și Cehov nu sunt nume necunoscute pentru niște tineri care, mai mult, le-au scormonit prin texte și au găsit acolo ce n-au descoperit în altă parte. Ceva care le-a stârnit pofta de joacă și imaginația.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.