Pe 16 septembrie, de la ora 19.00, viața în Giulești va fi tema unei instalații-eveniment de artă comunitară contemporană la Muzeul Culturii Romilor (Drumul Săbăreni 101-125).
La ȋnceputul lunii august, 20 de copii şi adolescenţi din zona Giuleşti – Sârbi au fost invitaţi să participe la o instalaţie creată de un grup de artişti şi să povestească prin mijloace creative despre viaţa lor de zi cu zi ȋn comunitate şi modul ȋn care se raportează la viitor. Pe 16 septembrie 2016, creaţiile şi mesajele lor devin o operă de artă şi o frescă a vieţii din cartier văzute din interior.
Intitulat LIVE from GIULEȘTI, proiectul face parte din Acceleratorul de Idei București 2021 și îmbină arta hibridă și creația colectivă într-o instalație de povești urbane colectate din comunitate și transformate de un grup de artiști.
La ea au contribuit Black Horse Mansion, Pisica Pătrată, Adina Popescu, Roald Aron, într-un mix de mijloace video, fotografie, arta murală, dramaturgie, bandă desenată și muzică.
Conceptul este semnat de Catinca Drăgănescu, Gabriela Nenciu și Cristina Pîrvum iar invitatul special al evenimentului este Playhood.
Proiectul face parte
din platforma LIVE FROM, care ȋşi propune să exploreze prin mijloace artistice ecosistemul micro-comunităţilor din Bucureşti provocând oamenii să se exprime prin artă.
Denumirea în româneşte a acestei etnii este aceea de ŢIGANI. În germană se utilizează termenul “sindi”. În franceză, acela de “gitanes”. În spaniolă, de “jitanos”. Nu ne băgaţi pe gât noţiuni inventate de ideologii corectitudinii politice şi prin care se urmăreşte îndeplinirea unei agende ascunse: aceea de a se crea o similitudine între Români şi membrii etniei nomade, posibil chiar un soi de “cămin” naţional pentru toţi ţiganii lumii în curbura arcului carpatic.