Maraton de spectacole la „Noaptea Teatrului Tânăr”

Noaptea-Teatrului-Tanar-KV-01-SmallPrima ediție a evenimentului „Noaptea Teatrului Tânăr”, va avea loc vineri, 14 noiembrie, începând cu ora 19.30, organizatorii propunându-și să aducă energia, cultura și educația alternativă prin artă specifice Festivalului Național de Teatru Ideo Ideis pe scena ArCuB din București.

Trei dintre trupele de liceeni care au participat în luna august la Ideo Ideis, Radu Iacoban, Tudor Aaron Istodor, doi dintre mentorii care susțin an de an Ideo Ideis, Marius Manole și Medeea Marinescu, și alți prieteni ai festivalului pregătesc primul maraton de teatru tânăr din București, unul inspirat de realitatea tinerilor din România, „pentru care teatrul reprezintă atât o noțiune învechită și elitistă, cât și una dintre puținele modalități constructive prin care își pot chestiona și exprima o serie de trăiri specifice vârstei”, se arată într-un comunicat de presă. Prin „Noaptea Teatrului Tânăr”, organizatorii își propun un concept special creat pentru tinerii bucureșteni, ce reprezintă o replică la scară mai mică a Festivalului Ideo Ideis: 9 zile, 8 secțiuni, se comprimă în noiembrie într-o singură noapte.

Accesul la eveniment este liber, în limita locurilor disponibile.

Programul maratonului Noaptea Teatrului Tânăr:

  • 19:30-19:45 – Deschidere Noaptea Teatrului Tânăr, ediția I
  • 19:45-20:45 – Spectacol de teatru tânăr: AS (București) – „Clasa noastră”, după Tadeusz Slobodzianek

Într-o Polonie liberă, câţiva copii, evrei şi polonezi, intră în clasa întâi. Fiecare îşi priveşte cu seninătate şi speranţă viitorul: vor să devină doctori, pompieri, piloți, soldați… Însă destinul are un alt plan pentru ei.

Într-o perioadă marcată de atrocităţile sovieticilor şi, mai ales, ale naziştilor, vor fi nevoiţi să se transforme în victime şi persecutori, criminali şi eroi. Toţi vor fi încercaţi, însă doar unii vor supravieţui. Cea mai grea va fi confruntarea cu sine, cu propriile sentimente de frică și iubire, cu demnitatea şi trădarea, cu iertarea şi ura, subjugate toate voinţei de a trăi.

  • 20:45-21:15 – Moment de improvizație muzicală
  • 21:15-21:30 – Networking
  • 21:30-22:20 – Spectacol de teatru tânăr – DOMINO (Râmnicu-Vâlcea) – 5 nuanțe de negru, creație proprie

În ciuda titlului monocromatic, este un spectacol plin de culoare, adevărata culoare provenită din inocența unor copii care iubesc teatrul. Momentele prezentate îndeamnă spectatorii să-și regăsească inocența și dorința de a fi viu. Scopul principal al spectacolului este acela de a motiva un grup de tineri actori să renunțe la viața petrecută în fața televizorului și a calculatorului și să caute frumusețea și hazul unor lucruri simple pe care deseori le trecem cu vederea. Într-un spațiu gol, sec și fără de viață, ei reușesc să creeze o lume a lor.

  • 22:20-22:45 – Proiecție serial Festival Ideo Ideis IX – Sfaturi pentru spectatori
  • 22:45-23:15 – Ateliere de Teatru Tânăr
  • 23:15-23:30 – Speech Marius Manole & Medeea Marinescu
  • 23:30-00:30 – Spectacol de teatru tânăr – ATELIERUL DE TEATRU (Botoșani) – ampiticipecreier.com, de Ilinca Anamaria Prisăcariu

Un spectacol care ne-a demonstrat că, la urma urmei, the sky is the limit. Totul a început cu o postare de pe blogul Ilincăi Anamaria Prisăcariu despre profesorii care ne limitează şi ne împiedică să fim şi să facem ceea ce ne dorim. A continuat, apoi, cu o picătură de poezie de pe blogurile lui Vlad Galer şi Sabinei Balan despre suflet, iubire şi pasiune. Apoi cu o serie de întrebări, printre care s-au numărat: „dar ce vreau eu să fiu, de fapt?” şi „dacă asta e ceea ce îmi doresc, ce mai contează?”. La un moment dat a intervenit „dacă sunt singura care trece prin asta?”, iar, într-un final, acestea au ajuns întrebările cheie ale spectacolului. Apoi s-a conturat o idee care avea să se concretizeze sub numele de „ampiticipecreier.com.”

  • 00:30-01:00 – Ateliere de Teatru Tânăr
  • 01:00-02:00 – Spectacol invitat – „Carpathian Garden”, de Radu Iacoban, Godot Café Teatru, cu Radu Iacoban si Tudor Aaron Istodor
Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.