În perioada 18 – 23 mai 2015, la Galaţi, se desfășoară Festivalul Internaţional de Animaţie „Gulliver”, un festival cu tradiţie, ajuns, în această primăvară, la cea de-a XXIII-a ediţie. Realizat de Teatrul Dramatic „Fani Tardini” – secţia Păpuşi „Gulliver”, festivalul propune un număr de 21 de spectacole pentru copii şi pentru adulţi, precum şi ateliere de creaţie şi spectacole cu păpuşi, susţinute în spaţii neconvenţionale.
De la „Croitoraşul cel viteaz”, la „Povestea Şeherezadei”, „Peter Pan”, „Scufiţa Roşie”, „Prâslea cel voinic… la minte” sau „Sarea-n bucate”, la Galați se vor reuni montări ce aparţin celor mai bune teatre de animaţie din ţară. Teatrul Gulliver intră în festival cu spectacolul „Mica Sirenă”, spectacol a cărui premieră a avut loc de curând.
Tot pentru copii vor fi prezentate, în secţiunea internaţională, spectacolul „Monstrul gunoaielor”, premiat la festivaluri din Vietnam, Ungaria şi Indonesia, aparţinând Teatrului de Umbre Cengiz Özek din Turcia şi „Pădurea de argint”, al Teatrului Municipal „Guguţă” din Chişinău.
Surpriza festivalului o constituie întâlnirea dintre Marcel Iureş şi Ion Creangă în spectacolul „Absolut!”, în regia lui Alexandru Dabija. De asemenea, la cererea publicului, revine Compania Passepartout „Dan Puric”, cu spectacolul „Necuvinte”, ce îl are în distribuţie pe îndrăgitul actor gălăţean, Adrian Nour. Un spectacol nonverbal, cu gesturi simple, priviri, momente de liniște, imagini care reușesc să transmită mai mult decât o sută de cuvinte goale.
Noutatea din acest an o constituie activităţile din Grădina Publică, gândite pentru a oferi ocazia unui număr cât mai mare de spectatori să se bucure de festival. Astfel, de marţi până vineri, începând cu orele 18.00, iar sâmbătă, de la ora 11.00, copiii sunt aşteptaţi la ateliere de creaţie şi spectacole cu marionete, în zona centrală a Grădinii Publice.
În plus, cei interesaţi să vadă îndeaproape un număr impresionant de marionete din patrimoniul de aur al Teatrului Ţăndărică din Bucureşti pot vizita expoziţia de scenografie „Tinereţea fără bătrâneţe a marionetei”, din foaierul Teatrului Dramatic, pe toată durata festivalului.
Festivalul are un caracter competitiv, spectacolele din concurs fiind evaluate de un juriu compus din Dana Ionescu – critic de teatru, preşedinte al juriului, Radu Dinulescu – regizor şi Ilie Zanfir – membru al Comisiei de Cultură din cadrul Consiliului Local Galaţi.