Marie-Hélène Estienne: A întâmpina necunoscutul. Pe sârmă

pg teatru estienneSăptămână de săptămână, Yorick.ro își invită cititorii la o pagină de teatru. Un gând, o poveste, o frântură din gândirea unor mari personalități ale teatrului, de când e lumea și până azi, vă vor însoți săptămânal. Cartea de teatru e o poveste pe care vă invităm s-o descoperiți! Azi, Marie-Hélène Estienne

„Viziunea mea asupra călătoriei a fost hrănită cel mai mult de nenumăratele turnee cu spectacolele noastre. Turnee fără de care nu ne-am putea câştiga viaţa ― esenţial şi acest lucru ― a ne câştiga viaţa! Nimic mai primejdios şi mai dăunător decât rigiditatea! Spectacolele noastre sunt fragile. „Călătoria” pune această fragilitate în mişcare. Riscul „rigidizării” este real. Să te confrunţi cu tipuri diferite de public, în locuri diferite, cere o atenţie specială. Niciodată nu ne instalăm la fel. Ba dimpotrivă ― fiecare nouă sală trebuie domesticită, îmblânzită. Jocul, muzica, lumina trebuie să acţioneze împreună pentru a-i dărui spectacolului o nouă viaţă. A munci călătorind înseamnă a merge pe sârmă! Trebuie să exersăm neîncetat. Evoluăm pe această sârmă subţire, dar exigenţa însăşi este cea care ne face să muncim. O aceeaşi atenţie pretutindeni, dar mereu diferită, căci ea nu există decât în momentul în care este trăită. Călătoria se leagă indisociabil de o formă de nelinişte. Ce revine mereu: „oare va fi bine?”. O lecţie: să rămâi umil călătorind, să nu te adăposteşti îndărătul unor certitudini prealabile. Dar toatea astea, deşi pasionante elemente care te îmbogăţesc vital, ascund o altă problemă pe care noi toţi, călătorii spectacolului, o împărtăşim. Călătoria este o hrană, o sursă de viaţă, dar ea riscă foarte tare să te facă s-o uiţi pe a ta. Iar când te întorci din călătorie, trebuie să-ţi înfrunţi propria viaţă. Şi e foarte greu să fii mulţumit de viaţa ta… Pentru asta, trebuie să munceşti. Reîntoarcerea acasă după excitaţia iscată de schimbare te face să uiţi. Şi brusc, personajul care suntem devine liber.”

(Fragment din volumul „Călătoriile sau orizontul teatrului. Omagiu lui George Banu”, coordonat de Catherine Naugrette, traducere de Ileana Cantuniari, Colecția Yorick, Editura Nemira, 2013)

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.