Între 16 și 20 mai 2017 se va desfășura la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad a 18-a ediţie a Festivalului Internaţional al Teatrului de Animaţie, sub directoratul artistic al lui Christian Caimacan.
Spectatorii vor putea vedea spectacole jucate de trupe din România și Anglia, Germania, Grecia, Italia, Portugalia și Ungaria, anunță organizatorii printr-un comunicat de presă.
În cele cinci zile de festival publicul arădean va putea vedea peste 60 de spectacole: 21 dintre ele pe scena mare a Teatrului Clasic Arad, a Trupei de Marionete și, pentru prima dată, în sala Cinema Arta; alte peste 40 de spectacole se vor juca în diverse spații din Arad (zone pietonale, parcuri, școli, licee, etc.)
Spectatorii mici și mari vor fi purtați în lumea fermecată a poveștilor de pretutindeni – Mica sirenă, Submarinul galben, Flautul fermecat, Cenușăreasa, Cufărul magic, Iedul cu trei capre, Povestea lui Hansel și Gretel – bucurându-se de prezența unor păpușari de renume internațional din România și din Europa.
Expoziția Vitrina cu marionete, deschisă în perioada 1 mai–1 iunie, ce prezintă o parte din colecţia de marionete a teatrului Arad, într-un cadru expoziţional original. În premieră, eroii care au dat viaţă atâtor poveşti de neuitat ale copilăriei vor fi expuși în vitrinele din centrul oraşului.
Ediția aniversară a festivalului acordă o atenție deosebită unei ramuri puțin vizibilă în România, teatrul de păpuși itinerant. Vasilache și Marioara – celebrele păpuși autohtone – sunt gazdele primitoare ale marii familii europene din care fac parte artişti ambulanţi, vedete de necontestat ale teatrului de păpuşi itinerant care de secole străbat în lung şi-n lat drumurile Europei.
Exponenții unei tradiţii teatrale transmise pe cale orală de peste 500 de ani – Pulcinella din Italia, Don Roberto din Portugalia, Fasoulis din Grecia, Punch și Judy din Anglia și Vitéz László din Ungaria – vor fi prin tot Aradul și vor reîmprospăta imaginea surprinzătoarei păpuși.
Se spune „că una dintre primele forme de teatru practicate în Țările Române (pe la începutul secolului al XIX-lea) a fost, de fapt, un teatru de păpuși. Artiștii ambulanți ai secolelor trecute străbăteau bâlciurile organizate la marginea târgurilor și dădeau reprezentații de teatru cu ajutorul unor personaje-păpuși…”. (Doamna Smaragda Callimaki de C. Gane, Realitatea ilustrată, 15 iulie 1934).
Prin intermediul invitaților al păpușilor lor avem ocazia de a ne întoarce în timp și, mai mult decât atât, de a lua pulsul evenimentelor și tendințelor teatrale ale anului 2017 din Europa.
Programul Festivalului poate fi consultat pe website-ul http://trupademarionete.ro/festivalul-euromarionete/ iar biletele pot fi achiziționate online de pe www.biletmaster.ro sau la casieria Teatrului.