„Mazl Tov” în fața Teatrului Evreiesc

IMG_1412Seară de februarie, în fața Teatrului Evreiesc din București. Pe terenul din fața clădirii din str. Dr. Iuliu Barasch, printre nămeții de zăpadă murdară, actorii Teatrului Evreiesc au improvizat o scenă, am amplast proiectoare, au întins cabluri prin zăpadă și au venit să joace în fața unui public nu atât de numeros pe cât ar fi meritat spectacolul „Mazl Tov and justice for all”. „Un spectacol de salvare a Teatrului Evreiesc, un spectacol menit să sensibilizeze”, cum a spus Maia Morgenstern, directoarea instituției, show-ul prezentat în fața unor oameni care timp de o oră au cântat și au dansat în zăpadă nu s-a dorit o mișcare de protest. „Acest spectacol își propune să informeze opinia publică internaţională în legătură cu starea în care se află clădirea Teatrului Evreiesc de Stat, clădire monument istoric”, a explicat Maia Morgenstern, care a fost pe scenă, împreună cu actorii din teatru, îmbrăcați în paltoane groase, cântând cu o plăcere molipsitoare.

IMG_1407În momentul de față, clădirea Teatrului Evreiesc din București este grav avariată. O bucată de 80 de metri pătraţi din acoperiş s-a desprins în viscolul din 25 ianuarie, iar pompierii au intervenit câteva ore pentru a remedia situaţia. De atunci, toate reprezentațiile au fost anulate, pentru că există pericolul electrocutării, cum a anunțat Maia Morgenstern, iar scena a fost inundată, apa infiltrându-se peste tot, multe dintre decoruri și aparatura de scenă fiind distruse.

IMG_1413Construcția Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea și este o clădire de patrimoniu, declarată monument istoric de Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice, aflat în subordinea Ministerului Culturii. TES şi-a desfăşurat întotdeauna activitatea în acest edificiu, instituția fiind continuatoarea teatrului Baraşeum – Teatrul Evreiesc, înfiinţat de prestigioși actori evrei sub dictatura fascistă din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când legislaţia antisemită a izgonit artiştii din toate instituţiile de cultură. Ultima renovare a avut loc în 1955 și de atunci nu s-au mai făcut decât mici reparaţii de întreţinere.

IMG_1425Astăzi, în anul 2014, Teatrul Evreiesc se vede în situația de a fi găzduit de alte instituții – Teatrul de Comedie i-a oferit pentru moment sala de spectacol din str. Sf. Vineri –, pentru că timpul și oamenii au împins lucrurile într-atât de departe, încât a fost nevoie de „ajutorul” unui viscol zdravăn care să facă total nefuncțională clădirea pentru ca autoritățile să demareze un proiect de reabilitare.

IMG_1423În seara de 10 februarie în fața teatrului s-a petrecut un moment special, simplu și emoționant, un spectacol întreg cu muzică evreiască și mici scenete comice, un spectacol viu și spumos, terminat într-o ploaie de confetti, după ce publicul a fost invitat pe scena improvizată să danseze, iar actorii au coborât în zăpadă și au dansat cu spectatorii. O mulțime de fotografi și câteva televiziuni, interesate, evident, de ineditul formei de „protest”, curioase s-o vadă pe Maia Morgenstern în mijlocul comunității, cântând alături de ceilalți, strălucitoare – așa cum poate fi Maia Morgenstern pe scenă – și antrenându-i pe toți în joc, o formă frumoasă de a lupta pentru o idee, pentru un teatru…

IMG_1408„Am venit fiindcă am un mare respect pentru cultura evreiescă și pentru doamna Maia și voiam să-i susțin și eu, pentru că și-așa teatrul ăsta era vai de vai, avea fotoliile ponosite și păcat de clădirea asta frumoasă. Acum, dacă tot a intrat apă, să sperăm că o s-o repare ca lumea și că nu va trebui să mai joace pe stradă, ca în seara asta, cu paltoanele pe ei. Deși, pentru mine a fost o mare plăcere să stau să-i ascult, chiar dacă am picioarele înghețate bocnă”, ne-a spus doamna Alexandra M. Lângă ea, o adolescentă de vreo 16 ani, care a dansat și a aplaudat tot timpul, spune că a venit pentru că e fan al muzicii evreiești și a văzut de curând în acest teatru spectacolul „Yentl”, care i-a plăcut foarte mult și, când a aflat de protest, și-a luat câțiva prieteni și i-a adus în fața teatrului.

IMG_1431La sfârșitul spectacolului, înainte să coboare de pe scenă, Maia Morgenstern le-a sugerat fotografilor să fotografieze și acoperișul dărâmat și a invitat pe toată lumea înăuntrul teatrului… atunci când va fi din nou posibil.

Foto Revista Yorick

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.