Mihai Costache: Aş sparge lacătul celulei în care se află teatrul de stat

Lavinia Şerban, Studentă, anul I, Teatrologie, UNATC Bucureşti

Novecento spunea: „Nu eşti terminat cu adevărat cât timp ai o poveste a ta interesantă şi pe cineva căruia să i-o spui”

Mihai Costache şi Daniel Lungu au o poveste a lor interesantă şi ne-o spun pe ritm de vioară şi jazz în spectacolul „Novecento” care figurează pe lista proiectelor de teatru independent găzduite de Cafe Godot Theatre. Mihai Costache este actorul, Daniel Lungu, regizorul şi Maria Bălăneanu, fata cu vioara. Trei ingrediente amestecate într-un bol marca Plăiaşu construiesc one-man show-ul care s-a jucat cu casa închisă, luni, 4 februarie la Godot.

Mihai Costache a terminat UNATC, secţia actorie, în anul 2008 şi, dacă îi citeşti CV-ul, găseşti atâtea activităţi desfăşurate în domeniul artistic sau prin împrejurimi, încât te gândeşti dacă nu cumva el trăieşte două vieţi în loc de una. Răspunsul îl citeşti „printre rânduri” dacă ai ocazia să schimbi două, trei vorbe cu el: când ai multe idei care ar putea schimba lumi şi un fin spirit întreprinzător, îţi este imposibil să nu încerci să le pui în practică. Mihai se ocupă cu meseria asta de pus în practică idei. Până acum, i-a ieşit destul de bine.

În spectacolul tău spui povestea lui Novecento, un pianist călător pe mare. Cum ar spune Mihai Costache, actorul, povestea lui „Novecento”? Ce ai descoperit tu despre tine în urma experienţei acestui spectacol?

Încă de la început, am vorbit cu Dany care este baza acestei poveşti şi am ajuns la concluzia că este vorba despre o prietenie şi despre o iubire. Dany chiar aşa zicea, că discutăm despre o iubire extraordinară între doi bărbaţi, dincolo de frăţie. Este o prietenie pură, ceva foarte profund. Eu am avut dificultăţi să-mi dau seama, să găsesc cumva în viaţa mea – viaţa mea însemnând şi oamenii din jurul meu – sau în filme sau în cărţi, o prietenie atât de câştigată. Eu nu-mi aduc aminte să fi trăit o asemenea prietenie… Cred că dacă ar vorbi Mihai Costache actorul despre spectacol, despre asta ar vorbi cel mai mult, despre relaţia de prietenie, pe care mie mi-a fost foarte greu să o găsesc în jurul meu sau în reperele mele culturale.

Te-ai legat cumva de personaj? E personajul tău de suflet?

Da, cu siguranţă. Dacă nu este deja, are cea mai mare şansă să devină un personaj şi un spectacol la care, atunci când nu se va mai juca, mă voi uita în urmă cu nostalgie.

Cum a fost prima întâlnire cu textul?

Eu mi-am dorit foarte mult să fac un one-man show, pentru că în teatrul independent sunt multe probleme care nu intervin în teatrul de stat, de la faptul că actorul atunci când nu mai vrea să vină, pur şi simplu nu mai vine, apoi, nu găseşti spaţiul de repetiţii, nu sunt bani de decor… Am vrut să scap de problemele astea. Plus că eu sunt o fire extrem de pragmatică şi nu mă ascund, este şi o chestie de natură financiară. Atunci când faci tu un spectacol, e rău când îţi plăteşti singur ciorba. Acesta este şi avantajul şi dezavantajul faptului că lucrurile sunt blocate în teatre, şi că nu se fac angajări: obligă lumea să treacă mai departe şi să-şi facă meseria… cei care vor. Eu am vrut să-mi fac meseria şi asta a fost soluţia mea. Ce am văzut în text? M-a emoţionat foarte tare finalul, este un final tragic-comic, mi-a plăcut cum îşi imaginează scena când o să ajungă în rai: Novecento nu are o mână…

Mesajul spectacolului este unul profund. Vorbeşte despre viaţa-călătorie. Ce călătorii au format viaţa actorului Mihai Costache?

O călătorie a fost întâlnirea cu Dany. Deşi sunt din Bucureşti, eu am stat în cămin în ultimul an de master; cu Dany, am fost coleg de palier, el are o fire foarte caldă şi deschisă şi aşa am ajuns să fim prieteni. Am învăţat enorm de la el. Asta ar fi cea mai recentă întâlnire… O altă întâlnire fabuloasă, care mi-a marcat viaţa, a fost întâlnirea cu soţia mea, Alice. O călătorie care m-a maturizat, care a fost ca un energizant, a fost când am mers în America trei luni cu Work and Travel, şi-am avut o mie de joburi, de la recepţioner la livrat pizza, barman. Apoi, am fost la un moment dat în Italia câteva zile; cine trebuia să mă primească acolo nu m-a mai primit şi am dormit o noapte în aeroport. Dar inspiraţia, divinitatea, ce vrei tu, m-a făcut să-mi iau costumul de statui cu mine. Ziua făceam statui şi seara îmi plăteam hostelul. În ultima seară n-am mai avut bani să-mi plătesc hostelul şi am stat până la 4 dimineaţa în lobby acolo, iar la un moment dat au venit să mă întrebe dacă plec, căci dacă voiam să-mi petrec noaptea pe canapeaua hotelului trebuia să plătesc 5 euro, 5 euro pe care eu nu îi aveam, mai avea 2 euro…

Cum a fost să treci prin astfel de întâmplări?

Le-am luat ca experienţe de viaţă, nu actoria m-a dus acolo. La urma urmei, în Italia, aveam avion peste câteva zile, nu rămâneam pe străzi. În primul rînd, am înţeles cumva altfel oamenii de pe stradă. N-am dormit chiar în stradă, dar am dormit în aeroport, pe jos, unde era frig, era lumină, mergea poliţia, stăteai tot timpul cu frică, la care se adăuga faptul că eram din România şi lucrul acesta implică mai multe complicaţii… Eu cred foarte mult în Dumnezeu şi, la urma urmei, Dumnezeu tot timpul m-a ajutat. Am înţeles ceva, că dacă Dumnezeu te lasă să trăieşti cu ceva, înseamnă că trebuie să înveţi ceva, şi atunci m-am concentrat pe ce am de învăţat şi am încercat să înţeleg de ce mi se întâmplă lucrul acela. Niciodată nu e sfârşitul lumii, întotdeauna se găseşte un prieten care să-ţi timită nişte bani să vii acasă. Apoi te ridici tu cumva. Important e să ştii tu ce e important pentru tine.

Cum se reflectă aceste experienţe în viaţa ta de după ce le-ai trăit?

Se reflectă automat prin faptul că m-au schimbat pe mine şi eu sunt cel care face meseria asta. Pe de altă parte, am lăsat în urma mea acele experienţe şi le păstrez ca pe nişte semne. Pentru că întotdeauna când priveşti înapoi, ai momentul acela, şi când treci prin ceva, te gândeşti: am trecut prin mai rău, sigur trec şi prin asta. Şi eu mai cred că noi am căzut din Rai. Dacă era să fie bine, rămâneam acolo. Aici am venit ca să creştem şi ca să învăţăm nişte lucruri, dacă nu aveam ce învăţa, rămâneam acolo şi nu mai eram aici…

Relaţia Novecento-Toony poate fi interpretată ca o relaţie mentor-discipol. Crezi că este necesară prezenţa unui mentor în viaţa noastră, a tuturor?

Da, absolut. Avem mentori câteodată fără să ne dăm seama. Mentorul ăla poate să fie şi Bianca Drăguşanu şi nu ştim. Cred că mentorii există oricum, mai important este să ne alegem mentorii, decât să îi luăm de-a gata.

Ce mentori are Mihai Costache?

În afară de Dumnezeu? Fără să exagerez şi fără să pară că încerc să las imaginea perfectă, nici nu-mi place asta, unul dintre mentorii mei e chiar Alice, soţia mea. Noi am fost despărţiţi un timp. Ea a înţeles că am nevoie să plec şi mi-a dat voie să plec, asumându-şi riscul că poate nu mă mai întorc. Câteodată, ca să te întorci, trebuie să pleci, şi a fost foarte bine că am făcut aşa. Deşi ea a suferit enorm, a avut înţelepciunea să înţeleagă nevoia mea… Cred că şi asta înseamnă să fii mentor. Eu am crescut şi m-am dezvoltat şi am văzut atâtea lucruri în timpul asta, încât am devenit alt om şi am învăţat s-o apreciez la valoarea la care merită.

Şi un mentor din facultate?

Unul din mentorii mei din UNATC e Gelu Colgeag pentru că are viziune şi regizorală, şi actoricească, este un om care a reuşit să ne menţină ca grup în facultate şi în proiectele în care ne-a implicat, a căutat tot timpul să fim aceiaşi. Când eram în faculatate, în mintea mea, i-aş fi reproşat multe chestii care nu mergeau bine în şcoală, dar ieşind şi lovindu-mă de barierele meseriei reale, din viaţă, pot să spun că îl apreciez foarte mult. Bineînţeles că asta nu înseamnă că îi neglijez pe profesorii cu care am lucrat direct la clasă, cum ar fi Doru Ana, Valeria Sitaru, Vlad Logigan.

„Novecento” este un spectacol de teatru independent. De ce ai ales să funcţionezi ca actor în varianta asta neatârnată? Este o alegere sau o constrângere?

A devenit o alegere. Eu fac foarte greu compromisuri, nu sunt genul de actor care face orice ca să joace. N-aş refuza oferta de a lucra în teatrul de stat, dar nu pot să spun că sunt nefericit în teatrul independent. Mă bucur, sunt liber, sunt propriul meu stăpân şi îmi place. Oricum cred că viitorul teatrului este în teatrul independent. Dacă ne uităm în Vest, sunt destule reţete de succes şi cred că doar trebuie să le implementăm.

Independeţii se ocupă şi cu comunicarea directă cu publicul. Pentru cine ridicaţi voi cortina, Mihai? Care a fost feedback-ul pe care l-aţi primit după spectacol?

Feedback-ul a fost copleşitor, pe lângă cunoscuţii pe care i-am avut în sală, au fost şi necunoscuţi care au venit şi ne-au copleşit efectiv. Cred că pentru ei ridicăm cortina. Pentru mine, practic a fost primul spectacol adevărat ca actor şi faptul că s-a ridicat o sală întreagă în picioare a fost de-a dreptul impresionant, nu mă mai puteam ţine pe picioare când am primit aplauzele. N-am stabilit un target de public, pentru că nu l-am făcut cu gândul asta. Dar nouă ne place atmosfera de la Godot, ne plac oamenii de acolo.

Ce calităţi, valori ar trebui să-şi dezvolte un tânăr actor în ziua de azi pentru a reuşi să existe pe o piaţă deja suprasaturată?

Seriozitate, tenacitate, cât mai puţine drame, echilibru, realism.

Dacă ar fi să schimbi ceva în modul cum funcţionează teatrul în România, cu ce ai începe?

Aş sparge lacătul celulei în care se află teatrul de stat în primul rând. E un sistem închis pentru noi, cei care suntem în vizită. Aş face mult teatru pe proiect. Aş încerca să fac să se procedeze ca în afară: adică se repetă un spectacol o lună, apoi se joacă o lună de 60 de ori sau de 40 şi gata. Cred că avem nevoie de cât mai multă dinamică. Performanţă… Mie îmi place performanţa. Şi performanţa se face muncind mult şi cu scop. De multe ori se munceşte fără rost – mă refer aici şi la teatrul de stat şi la teatrul independent – ceea ce dăunează. Un lucru pe care aş încerca să-l schimb, ar fi să transform teatrul în formator de opinie; apoi cred că teatrul trebuie să fie pe profit, indiferent că este vorba despre teatrul de stat sau teatrul independent, mai ales teatrul de stat să fie pe profit…

Print

7 Comentarii

  1. Victor Ioan Frunză 11/02/2013
  2. Mirela Buhus 12/02/2013
  3. Mihai Costache 12/02/2013
  4. Victor Ioan Frunză 12/02/2013
  5. Mirela Buhus 12/02/2013
  6. Mirela Buhus 12/02/2013
  7. Madalin 13/02/2013

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.