Teatrul Excelsior și-a propus să cucerească publicul format din adolescenți și să-l aducă aproape de teatru, puțin câte puțin. Pariul s-a concretizat cu succes atunci când spectacolul „The History Boys” a făcut senzație și s-a continuat cu diverse proiecte menite să împrietenească generația facebook și instagram cu o formă de artă mai greu de gustat, teatrul. Exact din punctul de vedere al acestei generații, Gigi Căciuleanu a ales să creeze un spectacol în care să îmbine un limbaj atipic cu dansul, teatrul și muzica, toate exprimate prin perspectiva blândă a umorului.
„#EmojiPlay” este o punere în scenă curajoasă a unei realități care se compune din simboluri și litere, și care, fără să ne dăm seama, creează noul alfabet al oamenilor tineri care și-au schimbat radical stilul de comunicare. Scrisorile de dragoste sunt scrise acum sub forma unor mesaje pe rețelele de socializare cu inimioare, fețe zâmbitoare sau triste, pupici și fundițe colorate. Superficial, am zice, lipsit de substanță și emoție, însă câtă iscusință îți trebuie să interpretezi un astfel de text, care oricând poate fi înțeles eronat dacă nu cunoști semnificația simbolului! Gigi Căciuleanu și-a pus în practică ideea ingenioasă de a explora lumea nevăzută de pe ecranele adolescenților. Ce își tastează și ce profunzimi pot atinge micile imagini din care poți alcătui fraze și emoții? Pentru o mai bună înțelegere a universului emoji s-a folosit de proiecții și de corpul dansatorilor pe care el i-a numit „DansActori”.
Ana Vișan, Irina Strungăreanu, Adrian Nour și Vlad Troncea au dansat în stil emoji, folosind mișcarea drept instrument principal pentru a contura imaginea proiectată în spatele lor. Toți duc la capăt cu brio efortul considerabil de a-și pune trupul în situația de a comunica altfel. Dansul devine o prelungire a proiecțiilor, așa cum telefonul s-a transformat în prelungirea mâinilor noastre. Semnificația prieteniei și a conceptului de cuplu sunt regândite din perspectiva limbajului tinerilor din secolul XXI – emoji, termen preluat din japoneză, în care e înseamnă imagine, iar moji este echivalent cu literă. În jurul acestui „construct lingvistic”, emoțiile sunt redefinite, iar mișcarea recodificată. Cum îi faci pe adolescenți să perceapă limitele modalității lor de exprimare, vidul sufletului în care răsună doar zgomotul slab produs de pielea care abia atinge touchscreen-ul. Schimbul de emoții între doi parteneri este la fel de imperceptibil și de sec precum atingerea unui ecran. Dansatorii evită mișcările care i-ar putea apropia prea mult, în timp ce joacă rolul unor tineri care flirtează prin emoji și prin fraze rostite jumătate în engleză, jumătate în română.
Gigi Căciuleanu nu transmite lecții prin spectacolul său, nu vrea să-i apostrofeze pe tineri, ci ne demonstrează prin mijloace mai puțin convenționale și cu mult umor cât de penibili suntem uneori și ce situații absurde generăm prin câteva fețișoare galbene care au învățat să transmită tot ceea ce noi nu mai suntem în stare să arătăm prin gesturi și cuvinte. Ultima parte a spectacolului se transformă, însă, într-o însăilare de scurte povești și momente comice reprezentate tot prin proiecții și mișcări, dar care acum fac trimiteri concise la imagini celebre, de exemplu Adrian Nour se transformă într-o lebădă neagră, mișcându-și brațele cu grația specifică unei balerine care ar interpreta acest rol.
„#EmojiPlay” este cu adevărat un spectacol destinat doar tinerilor care pot transcende bariera limbajului emoji. În ciuda traducerii verbale și prin mișcare, la un moment dat, dacă nu ești un utilizator fidel, tot pierzi șirul logic al semnificațiilor. Comic și terifiant în același timp, căci parcă nu ai vrea să te transformi într-un roboțel care comunică prin imagini simpliste, ce ne traduc realitatea în cel mai rudimentar mod posibil.
Teatrul Excelsior în parteneriat cu „Gigi Căciuleanu Romania Dance Company”
#EmojiPLay
Spectacol de teatru coregrafic de: Gigi Căciuleanu
DansActori: Ana Vișan, Irina Strungăreanu, Adrian Nour, Alexandru Călin
în alternanță cu Bianca Bor și Vlad Troncea
Asistență: Lelia Marcu-Vladu
Scenografie video și animație: Les Ateliers Nomad
Costume: Corina Boboc
Coloana sonoră: Pro-DJ Event
Light Design: Cristian Petru Simon