Revista Yorick vă propune o rubrică realizată de scenografa Adriana Grand, care ne oferă în fiecare săptămână o imagine din spectacolul străzii și nu numai.
Primul ciclu intitulat „Costume pentru teatrul străzii” continuă cu „MULT ZGOMOT PENTRU NIMIC”.
Cu acest prilej, va invităm la un concurs inedit. Scrieți un comentariu în care imaginați o scurtă poveste pornind de la imaginile pe care vi le propunem (și trimiteți-o la adresa monica.andronescu@nemira.ro), iar cea mai frumoasă dintre ele va fi premiată la sfârșitul fiecărei luni cu o carte din colecția Yorick a Editurii Nemira. Patru fotografii pe lună, patru povești… o carte!
Staccato sau Pizzicato Paganini nu repeta!-Modest omagiu adus astazi la 233 de ani de la nasterea unui geniu virtuos
Intotdeauna este greu sa gasesti cuvintele potrivite, chiar si la superlativ,atunci cand vrei sa descrii o legenda a muzicii si un violonist de exceptie.La toate concertele Tharice Virtuosi din acest mapamond care se respecta ,nu poate lipsi din program macar o compozitie a celui de care s-a crezut foarte mult timp ca ar fi facut un pact secret cu diavolul –Niccolò Paganini.
Istoria genialitatii artistice in cazul lui Paganini se impleteste armonios cu personajul sau stravagant in comportament si aspect,cu forta de caracter incredibila pe care a manifestat-o pana la moarte si pentru care a platit deseori scump tribut,cu generozitatea pe care a manifestat-o pentru cei saraci si emarginati.
Cuvintele nu pot descrie opera muzicala a unuia dintre cei mai mari violonisti din toate timpurile. Este suficienta o simpla auditie a partiturei La Campanella sau a unuia dintre cele 24 Capricci si intelegi cum Paganini a transformat viora in voce umana, printr-o virtuozitate inedita.Cele 4 corzi ale vioarei devin culori armonioase care se combina intre ele, iar Paganini canta cu asa mare pasiune incat ajungea sa distruga intr-un concert pana la ultima coarda.Astazi ca sa distrugi un Stadivari sau un Guarnieri ar fi o nenorocire dar asa simtea muzica Paganini.
Ca aspect avea parul lung,nasul incovoiat ca al unui vultur,se imbraca mereu in negru si purta ochelari fumurii,ceea ce crea o mantie de mister in jurul sau.
Pentru ca suferea de o boala definita rara atunci si care ii atacase parte din sistemul oaselor, avea o conformatie fizica particulara si care ii conferea o mobilitate a mainilor iesita din comun.Teribile au fost criticile timpului care il considerau pe Paganini o persoana cu dizabilitate.El nu s-a ingenunchiat niciodata gurilor rele, si a luptat cu propria sa conditie pentru a se afirma cu forta de caracter mefistofelica,suprimand boala cu muzica divina pe care o compunea.
Legendara fraza:Paganini nu repeta !este fara indoiala o emblema a caracterului sau rebel si constient de propria genialitate.
Aflandu-se in concert in fata regelui Carlo Felice de Savoia,acesta din urma coplesit de maiestria sa ii cere un bis la care Paganini raspunde fara ezitare:”Paganini nu repeta!”
Aceasta afirmatie nu era o nepolitete si o obraznicie din partea maestrului ,era numai faptul ca el in concert fiind ,de multe ori improviza si canta pana cand degetele ii sangerau.Acest fapt l-a costat pe Paganini indepartarea din Regatul Savoia pentru 2 ani si l-a care a replicat scurt:
“Constelatia astrala in acest cer imi este contrara.Pentru ca nu am putut repeta la cerere, Dnul. Guvernator –Ducele s-a gandit bine sa ma interzica.In acest regat ,vioara mea sper sa nu o mai auda”
Niccolò Paganini va ramane artistul dotat de o inteligenta vie si efervescenta capabila sa rupa toate canoanele timpului.Un adevarat creator care spera sa fie inteles in profunzime abia atunci cand nu va mai fi.