Noul spectacol al lui Peter Brook, aproape de start

Colm Hogan fotocredit
Foto Colm Hogan

În toamna anului trecut tăcerea ce se lăsase de ceva vreme peste creația lui Peter Brook era întreruptă de două vești comentate cu o discreție demnă de alte cauze. Una anunța că în rafturile librăriilor a ajuns o nouă carte semnată de celebrul regizor, iar cealaltă informa că Peter Brook lucrează la un spectacol la Bouffes du Nord, teatrul parizian pe care l-a consacrat și pe care l-a condus decenii întregii, dar de la a cărui conducere s-a retras acum câțiva ani.

La cea mai recentă ediție a Festivalului Internațional al Artelor Spectacolului Muzical „Viața e frumoasă“, desfășurată în octombrie la București, unul dintre invitații de seamă a fost Marie-Hélène Estienne, colaboratoarea fidelă a regizorului. Într-un interviu acordat revistei Yorick în timpul festivalului, artista spunea că lucrează împreună cu aceasta la „The Valley of Astonishment“ („Valea uimirii“), pornind de la un poem persan scris de Farid al-Din Attar, autorul poemului care a inspirat și „Conferința păsărilor“, una dintre creațiile scenice de referință semnate de Peter Brook. Despre spectacolul în pregărire, creatoarea a explicat: „Ne poartă spre penultima dintre cele șapte văi pe care păsările trebuie să le străbată, anume spre valea uimirii. Cu ani în urmă am creat împreună The Man Who, spectacol în care pătrundeam în creierul unor bolnavi suferind de afecțiuni neorologice și dădeam adesea de oameni ca noi, dar imprevizibili în comportament din cauza bolii. Acum vrem să explorăm iar creierul prin această nouă creație, în care publicul va vedea cum ființa umană poate trece de la o extremă la alta în câteva clipe, prin muzică, imagine, amintiri, arome, gusturi… Acum vom studia sinestezia, o stare-reacție foarte solicitantă. Premiera ar trebui să fie la sfârșitul lui aprilie, după care plecăm în turneu la Londra, Amsterdam, New York etc. Ca de obicei.“

Și chiar așa se va întâmpla. Premiera oficială a producției va avea loc la teatrul la care ea a fost creată, pe 29 aprilie, unde se va juca până pe 31 mai, când va pleca într-un turneu internațional, astfel încât spectactori cât mai mulți să poată participa la această incursiune în labirintul creierului omenesc, o incursiune ce combină cercetarea neurologică și versul persan spre a contura infinitul cuprins între ce ne este familiar și ce ne rămâne necunoscut și ieșit din comun.

Mizând pe elementul muzical, dar nu numai, „The Valley of Astonishment“ exemplifică forța sinesteziei în orice experiență umană și, de asemenea, în teatrul de azi, dincolo de rețete și tehnici. „Acum explorăm încă o dată creierul. Vom invita spectatorul în teritorii noi, necunoscute, prin intermediul unor oameni ale căror vieți secrete sunt atât de intense, atât de îmbibate de muzică, de culoare, de gusturi, de imagini și amintiri, că ei pot trece în orice clipă din rai în iad și înapoi în rai“, a spus Peter Brook, citat de presa internațională.

Mixtum compositum rezultat din combinația dintre experiențe de viață adevărate, povestite de oameni adevărați și consemnate pentru cercetare medicală, și poveștile din poemul „Conferința păsărilor“ al misticului arab din secolul al XII-lea, scenariul propus de cei doi creatori, care de-a lungul anilor au făcut spectacole legendare, invită la reexaminarea propriilor noastre convingeri, punând sub semnul întrebării adevărul și falsul, aparența și esența, încurajând reflecția despre sine.

Din distribuție fac parte câțiva dintre colaboratorii apropiați ai tandemului Brook-Estienne, printre care William Nadylam (care a jucat, printre altele, în cunoscutele producții brookiene „Costumul“, „Flautul fermecat“ și în „Tragedia lui Hamlet“, spectacol în care i-a revenit rolul principal), Kathryn Hunter, care a câștigat mai multe premii importante, Marcello Magni, și Jared McNeill.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.