O busolă utilă: Ghidul Routledge de teatru şi performance

Câteva volume ale unor dramaturgi de azi, Fără secrete, Gânduri despre actorie şi teatru, o lucrare cuprinzând trei conferinţe importante susţinute de Peter Brook, şi, la capitolul restitutio, Arta teatrului de Edward Gordon Craig, au fost lansate în recent încheiata ediţie a Festivalului Naţional de Teatru de la Bucureşti. Lor li s-a adăugat Ghidul Routledge de teatru şi performance de Paul Allain şi Jen Harvie, o introducere utilă în lumea artelor spectacolului, un instrument pentru studenţii care se pregătesc să intre în această lume, dar şi pentru toţi cei interesaţi de arta contemporană. Volumul, conceput de doi universitari din Marea Britanie şi tradus de Cristina Modreanu şi Tamara Todoruţ, a apărut recent în Colecţia Yorick a Editurii Nemira şi a fost lansat în recent încheiata ediţie a Festivalului Naţional de Teatru de la Bucureşti.

Structurată în trei secţiuni – Oameni, Evenimente, Concepte şi practici -, lucrarea celor doi cercetători se apleacă, în stilul sintetic specific formulei alese, asupra personalităţilor, spectacolelor, ideilor şi practicilor semnificative în istoria teatrului, punând însă accentul pe fenomenele specifice secolului XX şi pe arta contemporană şi diferitele ei manifestări. Urmând principiul alfabetic de ordonare, autorii au pus la lucru stilul descriptiv-neutru şi au apelat la istorie, sociologie, filozofie, estetică, antropologie etc. pentru a contura succint profilul unei personalităţi care a schimbat ceva în mersul spectacolului, pentru a explica devenirea şi sensurile în evoluţie ale unei practici sau ale unui concept (carnaval, dans, happening, improvizaţie, performance etc.) şi, de asemenea, pentru a analiza specificul unor momente cruciale, fie că ele s-au numit Einstein on the Beach, Paradise Now sau Mahabharata.

Descrierea şi analiza, cele două scopuri ale ghidului, aşa cum afirmă autorii în partea introductivă, au implicat inevitabil recursul la o bibliografie bogată şi selectarea referinţelor principale, redate la sfârşitul fiecărui articol. Secţiunea dedicată unora dintre personalităţile-cheie din istoria mai recentă sau mai îndepărtată a teatrului şi a performance-ului – de la Marina Abramović şi Robert Wilson la Stanislavski şi Zeami – cuprinde articole în care informaţiile biografice stricte sunt prezente alături de o trecere în revistă a creaţiilor principale semnate de protagonistul articolului, precum şi de o punere în discuţie a ideilor, concepţiilor şi viziunilor pe care artistul/ teoreticianul le-a adus în lumea teatrului şi cu ajutorul cărora şi-a găsit un loc sigur în domeniul pe care l-a dus mai departe.

Este de observat că prima secţiune include intrări dedicate unor personalităţi cruciale în alte domenii decât teatrul sau studiile performative, printre care celebrul teoretician literar rur Mihail Bahtin, eseista feministă Judith Butler sau sociologul Erving Goffman. Prezenţa acestora într-un ghid de teatru şi performance se justifică, susţin autorii, prin influenţa considerabilă pe care unele dintre ideile lor le-au avut asupra artei spectacolului. Figurilor incluse în volum li s-ar fi putut alătura multe altele, precizează cu îndreptăţire Paul Allain şi Jen Harvie, numai că spaţiul limitat a impus o selecţie strictă şi în această privinţă.

De altfel, autorii îşi iau toate măsurile de precauţie încă din introducere, unde îşi expun succint mijloacele şi scopurile, dându-i cititorului suficiente indicii pentru elucidarea unor absenţe şi a unor prezenţe deopotrivă.

Print

12 Comentarii

  1. bogdan cristescu 12/11/2012
  2. Cornel Botez 12/11/2012
  3. MARIANA BREZAN 13/11/2012
  4. spiru haret 14/11/2012
  5. spiru haret 14/11/2012
  6. Irinel 14/11/2012
  7. mandela 14/11/2012
  8. bogdan cristescu 14/11/2012
  9. Cornel Botez 14/11/2012
  10. spiru haret 15/11/2012
  11. Cornel Botez 15/11/2012
  12. tamara cirneanu 16/11/2012

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.