Londra, mai exact un teatru londonez, și încă unul dintre cele mai cunoscute, le pregătește un eveniment special iubitorilor de teatru și amatorilor de experiment.
Pe 12 noiembrie, Almeida Theatre va organiza o „Odiseea” cum nu s-a mai văzut nici măcar în Grecia antică, pentru că pe-atunci, deși atenienii descopereau spectacolele ce durează multe ore și jocurile care țin zile bune, poemul epic nu era menit reprezentării scenice.
În drumul său spre Ithaca, Odiseu trebuie să depășească tot felul de obstacole pentru a-și împlini întoarcerea acasă, se luptă cu ciclopi și canibali, le rezistă sirenelor ademenitoare, ba și unui vârtej care i-a pus gând rău. Pe scurt, rezistă și-și învinge dușmanii. În noiembrie 2015, „dușmanii” spectatorilor care vor accepta provocarea de la Almeida Theatre vor fi, se pare, circulația, întârzierile de la metrou, aglomerația s-au ploaia. Experimentul, aflăm din ziarul „The Independent”, constă într-un spectacol-lectură al întregului poem poem homeric, care se va desfășura într-un interval de aproximativ douăsprezece ore în mai multe locuri din capitala Marii Britanii.
„Am hotărât să ne facem singuri viața grea și să ne mutăm de colo-colo prin oraș. Prin urmare, spectacolul are o componentă logistică foarte complicată”, a explicat Robert Icke, director asociat al teatrului, care a ales să-și încheie stagiunea de teatru grec cu această lectură neconvențională a celui mai cunoscut și a celui mai vechi poem despre un erou ce călătorește spre insula ce-i e casă, călătoria lui devenind o inițiere despre care s-au scris biblioteci întregi în mileniile scurse din vremea bătrânului Homer, parcă redescoperit acum de creatorii de teatru.
Actorii din „Odiseea” anunțată pentru această zi de noiembrie vor face, se pare, opriri în cinci spații, încă neanunțate. Vor citi câte nouăzeci de minute în fața publicului, ne informează sursa anunțată, ambiționându-se să facă o lectură a tuturor celor douăzeci și patru de cânturi ale poemului. Unii vor citi în mișcare, iar spectatorii vor urmări evenimentul online. Regizorul speră chiar că o parte din „Odiseea” se va auzi undeva pe Tamisa.
În această stagiune de teatru grec de la Almeida Theatre publicul a putut urmări montări după „Orestia”, „Bacantele” și „Medeea”. Până acum, susțin organizatorii și reacția spectatorilor pare să confirme, cel mai amplu și cel mai ambițios proiect din serie a fost , „Iliada”, prezentată și ea în varianta neprescurtată într-un spectacol lectură. „A fost un proiect înspăimântător. Nu știam dacă vor veni oamenii. Era imposibil să faci spectacolul dinainte. Cu actorii nu puteam repeta, n-aveam de unde să știm dacă vor vorbi repede, încet sau dacă vor apărea unde trebuie. E ca și cum ai conduce autobuzul din Speed. Tot ce poți să faci e să nu te oprești și să speri că o să fie bine”, a povestit directorul asociat.
Acesta a adăugat că experimentul fericit cu „Iliada”, început la ora nouă dimineața, când oamenii deja stăteau la coadă în față la British Museum, a fost urmărit prin transmisia în direct de 50 000 de oameni din toată lumea, ceea ce a convins și conducerea teatrului, și actorii că e loc și pentru un spectacol cu întoarcerea eroului.
„Iliada” a durat 16 ore și s-a petrecut, să spunem așa, în zona dintre același muzeu și sediul Almeida Theatre în luna august, bucurându-se de un real succes. Orizontul de așteptare creat atunci îi obligă pe artiști, așadar, să ofere și mai mult.
Foto: Așa a început „Iliada” la British Museum
Sursa: Almeida Theatre