O tragedie cu boyz and girlz contemporană

3stars

Care sunt primele amintiri care îți vin în minte atunci când te gândești la clasa a VIII-a? Fumai pentru prima oară? Consumai alcool? Erai olimpic național? Te familiarizai pentru prima oară cu noțiunea de sex? Sau te încadrai în categoria elevilor model, pe care mama îi sărută mândră pe frunte, mai că i-ar agăța de perete, atât de tare o entuziasmează perfecțiunea… Noul spectacol „boyz and girlz”, o co-producție a Centrului de Teatru Educațional Replika și BÉZNĂ Theatre, pune față în față elevul care se izbește de tabuuri, părinții care se încăpățânează să nu-și dea la o parte ochelarii de cal și societatea care distruge, în loc să protejeze. Spectatorii, în mare parte adolescenți, zâmbesc tulburați de-a lungul reprezentației – ghicești în uimirea lor că nu se așteptau ca la teatru să fie ca la școală sau ca în viața lor personală. Profesorul de religie care predică despre diferențele esențiale dintre bărbați și femei, care îți strică media pentru că nu știi cele zece porunci, prietenul care vrea să fie YouTuber, eleva perfectă care se prăbușește, la propriu, în fața tuturor. Un lucru e cert, nici atunci și nici acum nu ai voie să greșești.

Textul Sînzianei Koenig se inspiră din problemele existente în societatea noastră și creionează prin multiple fragmente o tragedie contemporană care la prima vedere ar putea fi prevenită cu puțin mai multă înțelegere, cu educație sexuală în programa școlară și cu evitarea acelui bullying, o tendință care există de când lumea și pământul. Și tocmai aici intervine cu adevărat tragicul – „boyz and girlz” reușește să expună problemele care, de fapt, nu pot fi eradicate și mentalitățile care se vor schimba (să sperăm) în următoarele generații. Însă, ce transformă textul Sînzianei Koenig într-un spectacol de teatru în care poți ignora tezismul și stilul fragmentar, este distribuția. Alex Călin, Florina Gleznea, Katia Pascariu, Oana Cristina Pușcatu, Liviu Romanescu explorează ipostaze noi și atipice, pe care le transformă în mici performanțe. Regăsești în jocul lor și penibilul vârstei, și naivitatea, și răutatea gratuită, și frica de a nu greși, dar și curajul de a te sinucide. Împreună alcătuiesc colectivul unei clasei, iar individual interpretează roluri diferite, încercând să contureze contexte și situații relevante din viața unui elev.

Alex Călin și Liviu Romanescu creează un cuplu comic, inclusiv muzical, transformându-se spre sfârșit în călăi, iar Katia Pascariu, Florina Gleznea și Oana Pușcatu aduc pe scenă imaginea clasică a celor trei prietene care, teoretic, ar trebuie să se ajute la nevoie. Dar în „boyz and girlz” nicio valoare morală nu este potențată până la capăt – nici prietenia, nici iubirea de părinte. Astfel că o elevă, constrânsă de circumstanțe, reguli și tabuuri, preferă să-și ia viața, decât să caute ajutor. Pentru că abuzul și sexul se transformă într-o rușine într-o societate bolnavă. Melodia „Titanium” devine în interpretarea Oanei Pușcatu singurul „discurs” străbătut de o sensibilitate autentică și de un adevăr care în ochii unui adolescent pare suprem. Și, de altfel, este și singurul bilet de adio.

Ca într-un cerc închis, spectacolul începe cu o elevă care își filmează live sinuciderea și se termină în aceeași notă tragică. Efectul nu mizează nici pe revoltă, nici pe sensibilizare, ci chiar pe fapt în sine. „Privește ce se întâmplă, dacă nu schimbăm ceva”. Acum zece ani, când la educație pentru sănătate învățam în fața clasei să ne spălăm pe cap, un spectacol de teatru social precum „boyz and girlz” nu ar fi fost posibil și nici acceptat. Și poate doar așa, într-o formă artistică cu o calitate actoricească ireproșabilă, mesajul ajunge la cel care are nevoie de el, dar mai ales la cel care este în postura să protejeze, nu să condamne. Câțiva părinți, open-minded, am spune, își spuneau unul altuia că acest spectacol ar trebui jucat în școli. Să suplinim prin teatru carențele pe care sistemul nu a reușit să le rezolve…

boyz and girlz

Co-producție Centrul de Teatru Educațional Replika și BÉZNĂ Theatre

Text și regie: Sînziana Koenig

Distribuție: Alex Călin, Florina Gleznea, Katia Pascariu, Oana Cristina Pușcatu, Liviu Romanescu

Scenografie și lighting design: Hermina Stănciulescu

Muzică: Alexandru Suciu

Co-director artistic BÉZNĂ Theatre: Nico Vaccari

Proiect cultural finanțat de AFCN

„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.”

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.