„Oameni obişnuiţi“ de Gianina Cărbunariu are premiera internațională la Viena

csm_6_oameni_obisnuiti_Adi_Bulboaca_04_a43ef1e5b8Premiera internaţională cu „Oameni obişnuiţi“ de Gianina Cărbunariu are loc în cadrul festivalului austriac Wiener Festwochen 2016. Spectacolul se va juca la teatrul Akzent din Viena, marţi, 31 mai, ora 20.00, miercuri, 1 iunie, ora 20.00 şi joi, 2 iunie, ora 20.00.

Cele trei reprezentații au loc cu sprijinul Institutului Cultural Român, al Ambasadei României în Republica Austria şi al Institutului Cultural Român de la Viena şi vor fi urmate de discuții cu publicul, pe tema fenomenului avertizorilor de integritate („whistleblowers“) în contextul social și politic internațional actual. Din distribuţia spectacolului fac parte Florin Coşuleţ, Mariana Mihu, Ioan Paraschiv, Ofelia Popii, Dana Taloş, Marius Turdeanu.

Producţia a avut premiera în luna ianuarie 2016 la Teatrul Naţional „Radu Stanca“ Sibiu şi a fost realizată în cadrul proiectului Be SpectACTive! proiect co-finanțat prin programul Europa Creativă.

„Spectacolul explorează prin mijloace teatrale câteva fațete ale acestui fenomen în mișcare, încercînd să susțină demersul avertizorilor de integritate de a lansa discuții publice pe această temă”, a declarat Gianina Cărbunariu. „Pentru că dincolo de destinul personal al fiecărui om obișnuit devenit avertizor de integritate din momentul în care a decis să rupă tăcerea, este în joc și destinul fiecăruia dintre noi ceilalți, oamenii obișnuiți care am putea deveni victime ale tăcerii sau ale ignorării unor astfel de semnale de alarmă.“

„Oameni obișnuiți“ este un spectacol în care scenele de ficțiune au fost create în urma unei perioade de cercetare în Italia, Marea Britanie și România, unde au fost realizate interviuri cu opt avertizori de integritate.  Fie că lucrează în instituții de stat sau în companii private, fie că domeniul de activitate este sănătatea, administrația sau transportul public și indiferent de țara în care locuiesc, avertizorii de integritate au în comun aceste lucruri: sunt oameni care își fac conștiincios meseria și care decid să tragă un semnal de alarmă în legătură cu neregulile, abuzurile, ilegalitățile descoperite la locul de muncă. Sesizările lor nu privesc binele personal, ci binele public, de aceea ultimul lucru la care se așteaptă este ca instituția/compania să înceapă să pună presiuni asupra lor și nu asupra celor vinovați de abuzuri.

„Spectacolul a plecat de la biografii de oameni obişnuiţi care s-au trezit brusc în centrul atenţiei prin ceea ce ei făceau în mod normal în societatea respectivă şi au devenit dintr-o dată, prin corectitudinea lor, piedici în ceea ce însemna dezvoltarea cangrenară a societăţilor respective”, a declarat Constantin Chiriac, director general al Teatrului Naţional „Radu Stanca“ Sibiu.

Spectacolele Gianinei Cărbunariu sunt inspirate atât din realități ale societății românești și internaționale actuale, precum și din evenimente ale trecutului european recent. Inspirate de cele mai multe ori din perioade de cercetare prin interviuri sau prin studierea diferitelor arhive, scenariile spectacolelor sunt construite pe limita foarte ambiguă dintre stilul documentar și cel de ficțiune.

Foto Adi Bulboacă

Print

Un Comentariu

  1. Alina Maer 06/03/2017

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.