Oana Pellea: Avem cu toții complexul sărăciei

oana-pelleaSăptămână de săptămână, Yorick.ro își invită cititorii la o pagină de teatru. Un gând, o poveste, o frântură din gândirea unor mari personalități ale teatrului, de când e lumea și până azi, vă vor însoți săptămânal. Cartea de teatru e un spectacol pe care vă invităm să-l descoperiți! Azi, Oana Pellea…

Dar cel mai ușor și cu plăcere m-aș despărți din când în când de mine. Ce bine ar fi să ne uităm puțin. Cred că ne-am iubi mai mult când ne-am regăsi. Ce dor îmi e să-mi fie dor de mine!

Probabil, inconștient, și de asta m-am făcut actriță. Da, acolo sus, pe scenă, uiți de tine. Te pierzi pentru două ore în viața altcuiva. Și ce bine e. Pentru două ore uiți – te uiți pe tine, problemele tale, iubirile tale, urâțeniile tale. Ce binecuvântare și ce privilegiu! Spencer Tracy a spus ceva care mi se potrivește: „Pe scenă sau în fața aparatului de filmat mi-e foarte ușor. În viață mi-e mai greu.” Așa e.

Și mai există un privilegiu în meseria asta. Dacă slujești pe cine trebuie, atunci ai ocazia să încerci să faci bine oamenilor. Dar ce scriu eu aici sună ca o aberație în epoca în care trăim. Acum, a face actorie înseamnă cu totul altceva, ceva ce n-are nicio legătură cu motivele pentru care am făcut și mă încrâncenez eu să fac actorie. Acum ce contează sunt banii și e normal să fie așa în mizeria în care trăim. Avem cu toții complexul sărăciei. Acum, înainte de a ști ce rol joci, am auzit că se întreabă: cât? Și chiar dacă faci bani, mai există o problemă. Vezi fraza aceea superbă pe care Mihai Popescu, care a fost și profesorul de actorie al lui tata, i-a spus-o lui Florin Piersic: „Să nu-ți vinzi niciodată sufletul”.

Eh! Cam asta e problema, cam cât poți rezista în această profesiune divină, însă care, îmi spunea tata, „e frumoasă ca o femeie, dar să știi că-i curvă”. Și ce înseamnă o curvă? Cineva care oferă plăcere pentru bani și atât. Da, e adevărat. E o meserie curvă. Problema e cât poți exista frumos în această curvăsăreală. Adică fără să te calci în picioare. Fără să trădezi credințele tale, viața ta, prietenii tăi și tot ce ai mai sfânt. Eu cred că poți exista și fără compromisuri. Eu până acum am rezistat, deci se poate. Nu spune nimeni că nu e mai greu, dar, cu siguranță, ai o satisfacție când în spatele tău e curat. Sigur că asta se plătește. Și se plătește din plin. Dar, dacă altfel nu poți exista, alegerea e simplă.

(Fragment din volumul „Jurnal. 2003-2009”, publicat la Editura Humanitas, București, 2009)

Print

Un Comentariu

  1. Violeta 29/01/2016

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.