Teatrul The Globe își urmează mai departe planul de a juca „Hamlet” în fiecare țară de pe planeta Pământ, a anunțat săptămâna trecută Dominic Dromgoole, directorul artistic al faimoasei trupe.
Chiar dacă reprezentațiile programate în vestul Africii au fost amânate din cauza virusului Ebola, chiar dacă în Orientul Mijlociu sunt conflicte armate deschise, chiar dacă liderul regimului nord-coreean Kim Jong-un și-a exprimat dezacordul la ideea ca statul pe care-l conduce să le găzduiască „Hamlet”-ul, artiștii de la The Globe sunt hotărâți să-și ducă la bun sfârșit splendidul plan de a spune lumii întregi povestea tristului prinț al Danemarcei. Călătoria în jurul lumii este câte se poate de plauzibilă, în ciuda obstacolelor, care însă fac drumul și mai frumos și transformă proiectul în ceva mai mult decât un turneu. Asta crede și Dominic Dromgoole, ferm convins că misiunea va fi îndeplinită în cele din urmă și că „Hamlet” trebuie văzut în toate țările din lume, de cât mai mulți spectatori.
Până acum, trupa The Globe și-a jucat spectacolul în 65 de state din Europa, printre care și România, și din cele două Americi, destinația următoare fiind Africa, anunță cotidianul „The Telegraph”, după care va veni rândul Australiei, iar în vestul Africii ar trebui să ajungă în primăvara anului 2016. Nici Orientul Mijlociu nu va fi ocolit, dacă totul merge conform planului, fiindcă trupa și-a făcut mulți admiratori și prieteni din întregul spectru politic în drumurile sale și are încredere că se va bucura de sprijinul lor și-și va vedea visul cu ochii, a mai declarat coordonatorul programului. „Ideea e să ajungem în cât mai multe locuri cu putință”, a subliniat acesta.
În ceea ce privește alte proiecte, The Globe a anunțat pentru anul viitor mai multe spectacole noi, printre care o montare a piesei „Regele Ioan”, care va fi o premieră și va încheia ciclul complet ale pieselor shakespeariene, fiind „ultima piesă din puzzle”, căci până acum la cunoscutul teatru londonez s-au pus în scenă cele 37 de texte cunoscute ale dramaturgului. „Regele Ioan e un moment special pentru noi. Va fi ultima piesă dintr-un puzzle mare, care se tot configurează de 20 de ani. Și ea este legată de Magna Carta, firește”, a explicat Dominic Dromgoole.
Spectacolul cu „Regele Ioan” va fi regizat de James Dacre, a anunțat directorul artistic de la The Globe. El va sărbători 800 de ani de la apariția documentului fundamental care a fost Magna Carta și va spune povestea unei lumi încâlcite, rătăcite în ițele lucrăturilor din politică și ale luptelor pentru putere. „E o piesă foarte relevantă mai ales când e jucată într-un an electoral”, a comentat James Dacre, invocând o relevanță contemporană a piesei în care Shakespeare etala dedesubturi ale tensionatului context politic din epoca elisabetană. Producția se va juca și în bisericile care au jucat un rol în destinul protagonistului: Temple Church din Londra, unde își dorm somnul de veci câteva dintre personalitățile care au servit drept modele istorice unor personaje principale din piesă, sau Holy Sepulchre din Northampton, unde regele Ioan mergea adesea cu suita lui.
De altfel, spectacolul va face parte dintr-o stagiune care se va intitula „Dreptate și Milă”, teatrul The Globe urmărind să pună sub lupă „punctele forte și punctele slabe ale legii și diversele războaie purtate din motive legate de familie, stat, religie, dragoste, sex și datorie care au caracterizat moralitatea ființei umane secole de-a rândul”.