Olga Tudorache și Marius Bodochi în „Regina Mamă”

Cioburi OlgaÎn rubrica „Teatrul în cioburi de memorie” veți descoperi fotografii cu mari actori și mari regizori, împreună cu o scurtă poveste. Astăzi, Olga Tudorache și Marius Bodochi în spectacolul „Regina Mamă”, regizat de Gelu Colceag.

În 1997, la Teatrul Național I.L. Caragiale din București a avut premiera una dintre cele mai importante și cele mai longevive producții ale instituției de după 1989: „Regina Mamă” de Manlio Santanelli, în traducerea lui Florian Potra și în regia lui Gelu Colceag.

Spectacol în două personaje, o mamă și fiul ei întors acasă (partitură care i-a revenit inițial actorului Valentin Popescu, preluată apoi, după moartea acestuia, de Marius Bodochi), „Regina Mamă” a fost înainte de toate spectacolul Olgăi Tudorache, care fascina încă o dată publicul – atât pe cel cunoscător, cât și publicul tânăr, care o vedea prima dată pe scenă. Recompensată cu Premiul Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru – Secția Română pentru cea mai bună actriță în 1997, artista juca de fapt în ultimul spectacol important din cariera sa, căci peste câțiva ani avea să-și decidă retragerea.

Punând în joc „o varietate a mijloacelor care pare infinită”, cum scria la vremea aceea cronicarul Magdalena Boiangiu în revista „Teatrul azi”, Olga Tudorache făcea din Regina, o mamă autoritară și posesivă, la care fiul rătăcitor se întoarce, sub pretextul de a o îngriji, pentru a scrie un reportaj care să-i salveze cariera aflată în impas, un personaj cu nenumărate nuanțe: umor, duioșie, cinism, generozitate, nonconformism și resemnare. Cei care au văzut spectacolul, care dura trei ore și jumătate, își amintesc cu siguranță glasul și mai ales tăcerile actriței care avea să joace în peste 250 de reprezentații, până la peste 80 de ani, în decorul simplu, cu lumini și mai ales cu umbre, conceput de scenografa Ștefania Cenean.

Print

2 Comentarii

  1. stalker_gabi 10/07/2016
  2. Violeta 14/07/2016

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.