Olivier, Shakespeare, descoperiri și planuri

Scenariul celebrului Laurence Olivier pentru o ecranizare a piesei „Macbeth”, datând din anii 1950 și niciodată folosite, s-au descoperit la British Library din Londra, anunță presa britanică. Potrivit publicației „The Stage“, documentele se află în Arhiva Laurence Olivier și au fost scoase la lumină de un universitar care se documenta despre „Richard al III-lea“, filmul realizat de același artist în anul 1955.

Descoperirea este cu atât mai importantă, cu cât manuscrisele erau considerate pierdute pentru totdeauna, de vreme ce Laurence Olivier ar fi strâns toate exemplarele după renunțarea la proiect, motivată de greutăți financiare.   Specialiștii susțin că în 1964 artistul ar fi spus că singurul scenariu de film după „Macbeth“ care există n-ar fi decât o simplă schiță. Însă recenta descoperire dezvăluie că existau nu mai puțin de 13 versiuni ale scenariului pentru pelicula în care regizorul urma să joace și rolul principal, alături de Vivien Leigh, pe-atunci soția sa, care urma să fie Lady Macbeth.

Jennifer Barnes, cercetătoarea care a descoperit acum documentele, a explicat însă că în acestea se află planuri detaliate și desene, fapt ce ar contrazice cuvintele lui Laurence Olivier. „Dacă citești manuscrisele“, a detaliat ea, „vezi că Olivier a tăiat insignifiant din text, spre deosebire de ce a făcut pentru <Hamlet>. Se vede și că este vorba despre un film plănuit să aibă în jur de 155 de minute, ca și <Henric al V-lea>, <Hamlet> sau <Richard al III-lea>. Singura concluzie pe care pot s-o trag este că Olivier nu a dorit să se știe de aceste scenarii pentru că producția nu s-a realizat. Dar variantele scenariului pot fi studiate ca documente în sine, care atestă rolul pe care l-a jucat Olivier în secolul XX-XXI în ipostaza lui de icon al lumii shakespeariene“.

Shakespeare peste tot

În nordul Londrei se va construi un amfiteatru, pe locul în care se afla, în secolul al XVI-lea, teatrul care a găzduit prima punere în scenă a piesei „Henric al V-lea“ de William Shakespeare.

Ruinele clădirii în care se situa The Curtain Theatre au fost scoase la iveală anul trecut, în timpul săpăturilor arheologice din zonă. Descoperirea l-a făcut pe dezvoltatorul imobiliar implicat în proiectul de construcție din zonă să se reorienteze și să hotărască să clădească un teatru în aer liber, cu o capacitate de 250 de locuri, dedesubtul căruia să amenajeze un muzeu și un spațiu dedicat expozițiilor. Programele educaționale realizate în parteneriat cu școli reprezintă o prioritate pentru noua clădire, precum și colaborarea cu Teatrul Globe, anunță „The Stage“.

Planul are în vedere amplasarea unui perete de sticlă în spatele scenei din sala amfiteatru, care să separe spațiul de joc de zona în care se află ruinele fostului Curtain Theatre. În urma consultărilor cu specialiștii de la Muzeul Londrei, firma de arhitectură Pringle Brandon Perkins and Will, care a efectuat săpăturile inițiale, a anunțat că speră să poată expune permanent ruine și relicve de la mai multe teatre elisabetane, printre care Rose Theatre.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.