Peter Stein: „Textele contemporane ne sunt mai apropiate, dar le lipsește profunzimea textelor clasice”

Săptămână de săptămână, Yorick.ro își invită cititorii la o pagină de teatru. Un gând, o poveste, o frântură din gândirea unor mari personalități ale teatrului, de când e lumea și până azi, vă vor însoți săptămânal. Cartea de teatru e un spectacol pe care vă invităm să-l descoperiți! Azi, Peter Stein…

„Ceea ce mă interesează este distanța faţă de aceste texte clasice, dar totodată și proximitatea lor cu sensibilitatea de astăzi, așa cum se întâmplă în cazul tuturor marilor clasici. Dacă vrei să povestești lucruri din ziua de azi, de ce nu scrii o piesă? Problema cu textele scrise astăzi – inclusiv textele publicate în Anglia, care este terenul cel mai fertil pentru dramaturgia contemporană – este diferența de rezistență și vigoare dintre acestea și textele clasice. Textele contemporane ne sunt mai apropiate, dar, în același timp, le lipsește profunzimea textelor clasice. De ce? Modul actual de a receptare a realității s-a schimbat complet. Percepem realitatea în proporție de aproape 50% într-un mod virtual, ceea ce nu este favorabil recepției teatrale. Am pierdut obișnuința așteptării, a lentorii pe care o propune teatrul, a plictiselii pe care o poate suscita, dar fără asta nu putem ajunge la profunzimea textului. Tendința este să schimbi „canalul”… „să zappezi”. Dar cu teatrul nu se poate proceda la fel. De aceea oamenii de teatru utilizează vechile piese, dar modernizându-le excesiv, le distrug. Există o afirmație celebră a regizorului Peter Zadek, care a fost, într-un fel, adversarul meu. Vorbind despre situația teatrului german, în urmă cu cincisprezece ani, el a spus că „un spectator care are sub patruzeci și cinci de ani și merge la teatru nu poate înțelege ce se petrece pe scenă“. Lucrurile s-au înrăutățit, cei ce pot înțelege textul acum au peste cincizeci de ani. Este păcat, pentru că oamenii tineri au dreptul să cunoască marile texte. Și eu fac totul pentru asta, însă fără a-i momi cu găselnițe moderne, care        asemenea hamburgerilor sunt „repede îngurgitate, dar și repede uitate.”

(Textul face parte din volumul „Convorbiri teatrale” de George Banu, aflat în curs de apariție în colecția Yorick a Editurii Nemira, în coproducție cu Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu)

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.